Lidé si mohou prohlédnout vítězné snímky českých fotožurnalistů

26. 11. 2002 17:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG

Na pražské Staroměstské radnici začíná dnes výstava Czech Press Photo. Lidé si mohou až do 20. ledna prohlížet vítězné snímky této české obdoby prestižní světové fotografické soutěže Press Photo. Představí se nejen 65 oceněných fotografií, ale i dalších více než 300 snímků vybraných z 2318 soutěžních příspěvků 208 fotografů. Výstavě vévodí mnohokrát zvětšený vítězný snímek slona Kadíry, jehož krátce před utracením ve stoupající vodě v pražské zoo zachytil René Jakl.
Snímek byl z tisku znám už před vyhlášením výsledků soutěže. Poté, co před měsícem porota svůj verdikt zveřejnila, vyvolal obrázek topícího se zvířete vlnu diskusí o etickém rozměru díla. „Nevěděl jsem, že to jsou poslední okamžiky jeho života. Až když jsem odešel, zaslechl jsme výstřely a později se dozvěděl, že ukončily jeho život,“ komentoval Jakl diskuse kolem snímku, za který dostal k ceně i pěněžní odměnu 120 tisíc korun. „Slon se pro mě stal symbolem letošních povodní, protože zvířata se záplavám nemohla bránit ještě více než lidé,“ uvedl.
V lednu se na internetu uskuteční dražba vítězného snímku a peníze připadnou pražské zoo, kterou voda silně poničila.
Povodně dominovaly celé soutěži, z 65 oceněných fotografií se jich týkalo 14. Jaklův známý snímek zvítězil i v kategorii Aktualita. Porota letos v osmi dvoukategoriích udělila 15 prvních cen, vždy za jednotlivý snímek a fotografickou sérii. Novinkou letošního ročníku je dětská cena, kterou malí příslušníci různých etnik žijících v Česku dali snímku afghánského dětského bojovníka od Davida Neffa ze společnosti Mafa.
První cenu v kategorii Lidé, o nichž se mluví dostal reportér ČTK Michal Kamaryt za snímek Václav Klaus na rockovém koncertu. V kategorii Každodenní život zvítězila fotografka ČTK Petra Mášová se snímkem ze svatby bezdomovců. V kategorii umění získal první místo jejich kolega Jaroslav Ptáček, třetí cenu v kategorii sport dostal Stanislav Zbyněk a dvě ceny si ze soutěže odnesl Stanislav Peška. Reportéři ČTK dostali celkem šest cen.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.