Česko-slovenský dokument získal cenu Emmy

26. 11. 2002 10:11

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Česko-slovenský snímek slovenského režiséra a producenta Mateje Mináče Nicholas Winton – síla lidskosti, zachycující záchranu židovských dětí před nacisty, získal v New Yorku prestižní ocenění International Emmy Award v kategorii dokumentárních filmů. Snímek vznikl v koprodukci s Českou televizí, ale na cenu byl podle původu režiséra nominován za Slovenskou republiku.
Dokument popisuje, jak britský makléř Nicholas Winton zachránil z Československa, čerstvě okupovaného v roce 1939 nacisty, přes 600 židovských dětí, když zorganizoval jejich odvoz do Velké Británie.
„Je to neuvěřitelné, jsem ohromen, šťasten. Je to také poděkování Wintonovi. Doufám, že se film dostane do světa,“ řekl Mináč ČTK telefonicky krátce po úspěchu, který je prvním svého druhu pro Českou republiku nebo Slovensko v udílení International Emmy Awards.
Touto cenou jsou odměňovány nejlepší snímky televizí z celého světa kromě USA v sedmi kategoriích. Emmy pro americkou televizní tvorbu byly uděleny již v září.
Mináč se osudům Wintona věnuje už od poloviny 90. let a dnes oceněný dokument není jeho první prací na toto téma. V roce 1999 měl premiéru hraný film Všichni moji blízcí, který popisoval Wintonovu práci skrze osudy pražské židovské rodiny. Také tento film získal celou řadu zahraničních ocenění, mimo jiné dostal cenu diváků na Mezinárodním filmovém festivalu v americkém Palm Springs, obdobnou cenu si odvezl i z 11. ročníku židovského filmového festivalu ve Washingtonu.
Příběh Nicholase Wintona a více stovek jím zachráněných židovských dětí se na veřejnost dostal až po padesáti letech. Winton své tajemství neprozradil dlouhá léta ani vlastní ženě, ta na ně nicméně přišla koncem 80. let. V roce 1988 pak natočila britská televize BBC o Wintonovi dokument a on se ocitl ve studiu s těmi, které zachránil. Z tehdy natočených záběrů lze dodnes vycítit obrovské emoce a vděčnost zachráněných dětí.

Foto ČT: Nicholas Winton a Matej Mináč

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.