Soud kvůli článku o Šafránkové odročen, nepřišel svědek Troška

23. 10. 2002 14:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Behavio otestovalo Habánské zákony od WMC Grey a hokejový spot Komerční banky od VCCP Prague

Agentura Behavio již tradičně otestovala dvě nejúspěšnější reklamy měsíčního kola Souboje spotů. V březnovém klání uspěly Habánské sklepy a Komerční banka. O tom, s čím uspěly u diváků, si přečtěte v aktuálním vydání Marketing & Media 16/2024.

Reklama
SDG

Kvůli nepřítomnosti režiséra Zdeňka Trošky, který měl svědčit ve prospěch obžalovaného, byl dnes opět odročen soud kvůli loňskému článku již zaniklého bulvárního deníku Super o údajných problémech herečky Libuše Šafránkové s alkoholem. Soudkyně dnes vyslechla bývalého šéfredaktora Supru Petra Štěpánka, který potvrdil, že za obsah článku nesou odpovědnost jeho dva autoři. Před soudem však čelí obžalobě kvůli pomluvě pouze dva lidé, od nichž informace pocházela.
„Povinností autorů článku je si informace ověřit, oni jdou s kůží na trh,“ uvedl Štěpánek. Dodal však, že redaktorům, kteří článek napsali, tedy Věře Janoutové a Daliboru Máchovi, důvěřoval. „Na mou otázku, zda jsou informace v článku pravdivé, Janoutová odpověděla ve smyslu, že o tom už ví každý, jenom já ne,“ vysvětlil.
Super loni napsal, že se Šafránková ze závislosti na alkoholu léčila v léčebně. O jejím manželovi herci Josefu Abrhámovi uvedl, že žárlí na úspěchy své ženy a terorizuje ji.
Obžalováni z pomluvy byli bývalý fotograf deníku Super Jiří Janoušek a jeho švagrová. Ta u soudu už dříve uvedla, že informaci zaslechla u kadeřnice a v supermarketu ve Šternberku na Moravě, kde se nachází také protialkoholní léčebna. Nezávazně u kávy pak informaci předala svému švagrovi, který ji dále rozšířil v redakci deníku. S jejím uveřejněním však podle svých slov nesouhlasil. Zdeněk Troška prý byl u toho, když telefonoval do redakce, aby článek nevydávali.
Podle Máchy a Janoutové se však Janoušek zaručil, že informace o léčení Šafránkové je stoprocentně pravdivá. Dále proto informaci již neověřovali. Problémem obžaloby je, že viní Janouška a jeho švagrovou také kvůli informacím o rodinných vztazích Abrhámových. Janoutová totiž ve své výpovědi uvedla, že tyto informace měla od svých zdrojů z hereckých kruhů.
„Snad jí to měl říct nějaký režisér,“ potvrdil dnes Štěpánek. Na otázku, zda informacím o tom, že Šafránková podmiňuje své role rolí pro svého manžela, věřil, Štěpánek odpověděl, že ano. „A to byste jí věřil, i kdyby vám tvrdila, že Šafránková je černoška,“ zeptala se žalobkyně s tím, že je přece obecně známo, že Abrhám je dobrý herec, který dostává především hlavní role. Rozruch v soudní síni vyvolal Štěpánek, který dříve pracoval osm let jako šéfredaktor Hospodářských novin, přiznáním, že nezná tiskový zákon.
Soud dnes vyslechl také primáře protialkoholní léčebny ve Šternberku na Moravě, který uvedl, že v databázi hospitalizovaných pacientů není Šafránková uvedena. Na dotaz, zda se mohla léčit ambulantně uvedl: „Stoprocentně to vyloučit nemohu, ale je to velmi nepravděpodobné, jedná se o známou osobu a zaměstnanci by si toho všimli…byli u nás mediálně známé osobnosti, a než došli od vrátnice do svého pokoje, už o tom všichni věděli.“
Líčení, kterého se i dnes účastnila Šafránková se svým manželem a sestrou, bylo odročeno na 13. listopadu.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení