Nové účtování internetu navrhne společné fórum ČTÚ a operátorů

30. 10. 2002 10:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Český telekomunikační úřad, zástupci telekomunikačních operátorů a internetových providerů (ISP) vytvořili fórum pro sestavení nového modelu účtování vytáčeného přístupu k internetu. Po schůzce s operátory a ISP řekl předseda ČTÚ David Stádník.
Podle Stádníka je fórum otevřené pro všechny, kteří se chtějí na novém řešení podílet. K účasti ve skupině ještě ČTÚ vyzve oficiální zprávou.
K setkání došlo poté, co se Telecom nedohodl s operátory na novém modelu účtování Internet Plus, který chtěl spustit v říjnu. ČTÚ po protestech velkých ISP firmě kvůli formálním nedostatkům nařídil účtovat za dosavadní ceny.
S nutností změnit dosavadní model účtování přišel Telecom v červenci. Dosavadní model Internet 2002 byl založen na tom, že celý poplatek za telefonické připojení hradili uživatelé Telecomu a ten z něj odváděl provizi providerům. Někteří velcí ISP jako Contactel, Czech On Line či Tiscali však zároveň vlastní licenci k poskytování telekomunikačních služeb, a proto od Telecomu mohli inkasovat poplatek za propojení sítí. Ten však ČTÚ na jaře výrazně zvýšil na úroveň, která byla v některých případech vyšší než koncová cena účtovaná Telecomem.
Telecom proto oznámil, že od října zavede nový model, který odděluje platbu za telefonické připojení od poplatků ISP či propojovacího poplatku. Dominantní operátor by si tak účtoval pouze prokazatelné náklady na telefonní přenos plus marži a provideři a operátoři si měli stanovit poplatek sami. Rozdíl mezi dosavadní koncovou cenou a poplatkem pro Telecom však nedával prostor firmám, které si chtěly účtovat rozhodnutím ČTÚ zvýšený propojovací poplatek a vedl by je ke zdražení internetu.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení