Část poslanců zvažuje, že odvolá některé členy vysílací rady

8. 10. 2002 09:10

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Pozice některých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání bude možná už na této schůzi sněmovny ohrožena. Poslanci vládních stran totiž zvažují jejich odvolání. Předseda klubu ČSSD Milan Urban včera řekl, že sociální demokraté o této možnosti přemýšlejí.
Šéf unionistické frakce Karel Kühnl uvedl, že úvahy o „řádné obměně“ ve složení rady jsou na místě. Domnívá se, že rada svou práci nedělá dobře. Radní, hlavně ti, kteří jsou ve funkci déle, mají podle něj svůj díl viny i na té „nešťastné věci“ – arbitráži, kterou republika vede kvůli televizi Nova. Poslanec ODS Petr Pleva ale soudí, že rada za to odpovědná není, protože jednala v rámci platných zákonů. Řekl, že pokud současná vládní koalice radní odvolá, bude to nesmyslné a zcela účelové.
Změny ve vysílací radě v programu říjnové schůze zatím nejsou, mohou tam ale přibýt. Ať se to stane, nebo ne, nic to nemění na faktu, že radní dlouhodobě čelí nespokojenosti některých poslanců. Nejčastěji je kritizují unionisté.
Nejnověji volal po odchodu současných radních ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). Nelíbí se mu, že v minulých dnech zvolili do čela úřadu rady bývalého poslance sociální demokracie Miloslava Kučeru. Podle Dostála zvolila rada Kučeru účelově. „Aby úřad vedla poslušná osoba, jejíž vazby na privátní televize zajistí jejich minimální regulaci,“ řekl České televizi.
Kučera ale jakékoli napojení na soukromá média odmítl a tvrdí, že jednání rady ovlivňovat nemůže ani nechce. Jeho funkce je prý pouze manažerská.
Kučera s Dostálem se již v době, kdy byli oba poslanci ČSSD, přeli o podobu nového mediálního zákona. Ministr tvrdil, že zákon, na kterém se Kučera výrazně podílel, je příliš vstřícný ke komerčním televizím. Poslanec se bránil tím, že spolu s dalšími normu připravil kvůli tomu, že Dostálovu verzi sněmovna odmítla.
Rady pro vysílání se má týkat i výzva poslancům, kterou chce předsedovi dolní komory Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) dnes předat delegace Občanské ligy.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.