Zaplacení dluhu CME není důvodem pro zastavení stíhání Železného

19. 9. 2002 14:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Zaplacení dluhu ředitele televize Nova Vladimíra Železného společnosti Central European Media Enterprises (CME) není důvodem pro zastavení jeho trestního stíhání kvůli poškozování věřitele. Sdělil to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Podle obhájce Železného Josefa Monsporta ale finanční vypořádání se CME dokazuje, že jeho klient neměl nikdy v úmyslu dluh nevyrovnat.
Dluh za Železného uhradily skupiny PPF a MEF Holding, který převedl na účet CME 20,24 miliónu dolarů (asi 650 miliónů korun). Peníze poskytla po dohodě mezi vlastníky TV Nova skupina PPF. CME ve středu na Bermudách potvrdila příjem 20,24 miliónu dolarů. Podle ní však celkový závazek CET 21 vůči CME vyrovnán nebyl.
Tato úhrada je věcí obchodněprávních vztahů mezi Železným, skupinou PPF a CME a pro trestní řízení nemá příliš významu, prohlásil Omelka. Vyloučil, že by stíhání Železného mohlo být kvůli vyrovnání dluhu zastaveno. Trestní zákon nezná pro trestný čin poškozování věřitele ani ustanovení o účinné lítosti, uvedl. Účinná lítost se týká třeba zanedbání povinné výživy či daňových deliktů, kde po splnění povinnosti trestnost činu zaniká.
„Od začátku jsme tvrdili, že ten dluh bude uhrazen. Bohužel, ta cesta k obstarání likvidních prostředků byla o něco delší, než se předpokládalo,“ řekl ČTK Monsport. Podle něj to nebylo tak jednoduché, jak se zdálo při původním prohlášení Železného, který již dříve sliboval brzké splacení.
Železný a jeho bývalý právník Aleš Rozehnal čelí dvěma obviněním kvůli poškozování věřitele – CME, jíž z rozhodnutí mezinárodní arbitráže dlužil šéf Novy téměř miliardu korun. Jeden případ se týká miliardové transakce s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation, druhý souvisí s převody majetku Železného na několik společností. V nich figurují Ondřej Kuchař a Edita Panušková z Rozehnalovy kanceláře, kteří jsou také stíháni. Železný je podezřelý i z daňových úniků za 6,8 miliónu korun.
Náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl počátkem září rozhlasové stanici BBC řekl, že ukončení vyšetřování trestní kauzy Železný-Rozehnal je otázkou týdnů. Monsport a Rozehnalův obhájce Radek Jilg dnes ČTK řekli, že v poslední době nebyli o žádném posunu ve vyšetřování informováni.
Ředitel Novy bude na podzim kandidovat do Senátu za Sdružení nezávislých na Znojemsku. Kdyby se stal senátorem, získal by imunitu.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.