Vladimír Železný neporušil zákon o televizním vysílání

11. 9. 2002 09:09

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

O2 a Air Bank prohlubují spolupráci s platformou Unity

Věrnostní platforma Unity navazuje na dřívější spolupráci O2 a Air Bank, do budoucna se přidají další společnosti ze skupiny PPF.

Reklama
SDG

Vladimír Železný neporušuje zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, ačkoliv kandiduje na Znojemsku do Senátu a stále vystupuje v pořadu Volejte řediteli; včera se na tom dohodla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Její rozhodnutí však okamžitě napadl ministr kultury Pavel Dostál, pro kterého je prý důvodem, aby jako poslanec navrhl odvolání radních. Rada se rozhodla pořad Volejte řediteli jen „cíleně monitorovat“, sdělil její mluvčí Pavel Barák.
„Rozhodnutí rady je pro mne jenom dalším důkazem toho, že rada není schopna vykonávat regulační funkci tak, jak jí ukládá zákon, a že mnohá její rozhodnutí bohužel jenom legalizují bezprecedentní porušování zákona,“ tlumočila včera Dostálův názor Kateřina Besserová, mluvčí ministerstva kultury.
Dostál také uvedl, že hodlá jako ministr zajistit mediální legislativu, která jednoznačně vyloučí zneužívání privátních médií k jakýmkoli kampaním.
Podle Dostálova dřívějšího vyjádření pro Lidové noviny se Železný svým vystupováním v tomto pořadu poté, co oznámil kandidaturu, dostal do rozporu se zákonem.
Naopak mluvčí televize Nova Martin Chalupský rozhodnutí rady přivítal. „Rada potvrdila naše dřívější stanovisko. My pokládáme vyjádření pana ministra Dostála za čistě účelové,“ dodal. Nova už dříve upozorňovala na to, že Železný se v pořadu Volejte řediteli důsledně vyhýbá jakékoliv zmínce o své politické kariéře.
„Ať už je míra vlivu kandidáta na veřejnost jakákoliv, snaha omezovat tento vliv zastavením konkrétního pořadu by byla nad rámec zákona, a tedy neslučitelná se zásadami demokratické společnosti,“ stojí ve stanovisku rady.
Rada podle Baráka očekává, že v souvislosti s touto záležitostí a „jinými účelovými obviněními“ bude zachován postup podle práva. Radní jsou prý připraveni spolupracovat s politiky na všech úrovních. „Až po předložení věci případně zřízené vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny,“ dodal mluvčí Rady.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.