Vladimír Železný kandiduje na senátora

21. 8. 2002 09:08

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Ředitel televize Nova Vladimír Železný bude na podzim kandidovat za politické hnutí Nezávislí do Senátu. Za svůj volební obvod si vybral znojemský okres, řekl jeho mluvčí Martin Chalupský.
Nezávislí podle něj nabídli Železnému místo na své kandidátce před půl rokem. „Dlouho nad tím váhal a asi před týdnem se rozhodl kandidaturu přijmout,“ uvedl Chalupský. Předseda Nezávislých však tvrdí něco jiného. „My jsme si pana Železného nevybrali, ale on si vybral nás. Požádal nás, zda by mohl za nás kandidovat,“ řekl předseda Nezávislých Jiří Horák. O kandidátce hnutí podle Horáka začalo jednat asi před třemi týdny. Nabídku šéfa Novy Nezávislí přijali proto, že Železný je cílevědomý člověk a schopný manažer, tvrdí Horák.
„Kandidát, který bude mít za sebou tak významné médium, jako je televize Nova, bude zvýhodněn. Bude otázkou, jak se bude tato televize chovat. Je to privátní televize a bude mít určitě snahu podpořit svého ředitele,“ komentoval ve vysílání stanice BBC Železného kandidaturu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).
Železný chce podle Chalupského jako senátor Znojemsku pomoci, neboť k jižní Moravě má citový vztah. „Začátkem devadesátých let založil v Mikulově vinařství, které ale už prodal,“ řekl mluvčí.
V souvislosti s působením v Nově čelí Železný několika obviněním. Pokud by se stal senátorem, získal by imunitu, která by jeho vyšetřování zkomplikovala. Stíhán je za poškozování věřitele, společnosti Central European Media Enterprises (CME), jíž z rozhodnutí mezinárodní arbitráže dluží téměř miliardu korun. Jeden případ se týká transakce s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation, druhé podezřelých převodů majetku Železného na několik společností. Navíc je obviněn i z daňových úniků za 6,8 miliónu korun při dovozu obrazů z ciziny.
Chalupský řekl, že Železný zůstává i nadále ředitelem Novy. Otázka, zda opustí tuto funkci po případném zvolení či nezvolení senátorem, není podle něj zatím tématem dne. Železný rozhodně nekandiduje kvůli imunitě člena parlamentu uvedl. „Smyslem kandidatury je jediný cíl – snaha pomoci regionu,“ dodal.
Nyní je znojemským senátorem lidovec Milan Špaček, který bude svůj mandát obhajovat. Vedle Špačka se šéf Novy utká v boji o parlamentní funkci s dalšími sedmi kandidáty. Jsou jimi Oldřich Kraipl (ČSSD), Josef Sedlák (ODS), Ludvík Hekrle (KSČM), Zdeněk Obhlídal (Konzervativní strana). Jako nezávislí kandidují Růžena Šalomonová, šéfka jihomoravských školských odborů, a podnikatel Jiří Moravec. Svého kandidáta, Jaromíra Morávka, postavila také koalice Akce za zrušení Senátu a proti vytunelování důchodových fondů a Sebeobrany voličů.
Znojemsko patří mezi výrazně levicové okresy. V letošních sněmovních volbách byla nejsilnější stranou v regionu KSČM.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení