Stock Plzeň chce letos razantně zvýšit export fernetů a vodky

24. 7. 2002 09:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

S razantním nárůstem vývozu fernetů a vodky počítá letos plzeňský Stock, který je největším výrobcem lihovin v ČR. Za první letošní pololetí podnik, jehož loňský export činil 1,25 milionu litrů lihovin, vyvezl tři čtvrtě miliónu litrů lihovin, což představuje meziroční zvýšení o 46 procent. Vývoz Fernetu Stock Citrus vzrostl o 224 procent a Vodky Amundsen dokonce o 350 procent.
Firma zahájila v těchto dnech se sesterskou společností Stock Austria vývoz fernetů „Stock“ a „Stock Citrus“ do španělských restaurací. Zkušební dodávky citronového fernetu a vodky Amundsen už „odešly“ také do Slovinska. „Letos tam chceme vyvézt zhruba 40 tisíc litrů lihovin,“ dodal ředitel prodeje Radek Svoboda. Podle něj je nejvýznamnější vývozní značkou podniku Fernet Stock Citrus.
Citrus se už prodává ve Finsku a Stock Plzeň nyní vede intenzivní jednání o vývozu do USA, Kanady a dalších skandinávských zemí. Největším zahraničním trhem zůstává pro Stock Slovenská republika, kde má od září začít fungovat dceřiná obchodní společnost Stock Slovakia. Na slovenském trhu má Stock Plzeň podíl zhruba 2,5 procenta, přičemž cílem společnosti je jeho zdvojnásobení do dvou let.
Stock Plzeň, jehož podíl na českém trhu lihovin přesahuje 30 procent, prodal v loňském roce 26,2 miliónu litrů lihovin, což představuje meziroční zvýšení o 3,6 procenta. Vývoz se na produkci firmy podílel pěti procenty. Majoritním vlastníkem podniku je přední evropský výrobce lihovin a ovocných šťáv – koncern Eckes.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení