Interbrew vede válku s deníkem The Guardian

23. 7. 2002 09:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Belgický pivovar Interbrew, který v Česku ovládá Pražské pivovary, chce požádat londýnský soud o zmrazení aktiv listu The Guardian. Vede s ním totiž spor o vyzrazení důvěrných informací, které byly podle Interbrew změněny a které firmu značně poškodily. The Guardian je jednou ze čtyř britských mediálních skupin, které anonymně obdržely dokumenty o chystaném sloučení pivovarů Interbrew a South African Breweries (SAB). Interbrew tvrdí, že dokumenty byly v klíčových pasážích pozměněny, jejich zveřejnění pak způsobilo pokles tržní hodnoty pivovaru.
Belgický pivovar uvedl, že ze všech čtyř skupin si zvolil právě list The Guardian, protože ten jako jediný nezačal jednat o urovnání sporu s britským Úřadem pro finanční služby (FSA). Tři zbývající skupiny, tedy The Financial Times, The Times a Reuters Group, rozhovory o urovnání již zahájily.
„Interbrew nemá jinou možnost, než požádat soud, aby přinutil The Guardian splnit nařízení,“ vysvětlil belgický pivovar. Pokud soud žádosti vyhoví, bude to znamenat, že list The Guardian zřejmě nebude moci nakládat se svými aktivy až do té doby, než dokumenty o fúzi předá pivovaru.
Interbrew tvrdí, žen dokumenty potřebuje k tomu, aby z nich mohl vystopovat zdroj, který je odtajnil. I když byly informace poskytnuty anonymně, Interbrew má za to, že v nich mohou být pasáže, podle kterých se dá zdroj odhalit. Pomoci má prý i list papíru, na němž jsou informace vytištěny.
Obviněné mediální skupiny nicméně argumentují ochranou zdrojů jako základního pilíře svobody slova a tisku. To podle nich může být nyní ohroženo, pokud jim soud nařídí dokumenty vydat. Média o tom ale zatím nedokázala přesvědčit britské soudy, které zmíněné dokumenty považují za dezinformaci. Jejich zadržování podle nich není ve veřejném zájmu, podotýká agentura Reuters.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení