CME zaplatila za odkup části podílu Vladimíra Železného v CET 21

26. 7. 2002 09:07

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Behavio otestovalo Habánské zákony od WMC Grey a hokejový spot Komerční banky od VCCP Prague

Agentura Behavio již tradičně otestovala dvě nejúspěšnější reklamy měsíčního kola Souboje spotů. V březnovém klání uspěly Habánské sklepy a Komerční banka. O tom, s čím uspěly u diváků, si přečtěte v aktuálním vydání Marketing & Media 16/2024.

Reklama
SDG

Společnost CME převedla podle mediálního zástupce Michala Donatha ve středu na účet CET 21 částku téměř 8,2 miliónu korun jako úhradu za část bývalého podílu Vladimíra Železného ve společnosti CET 21, která provozuje televizi Nova. Železného 60procentní podíl totiž přešel podle tvrzení finanční skupiny PPF kvůli exekuci na CET 21 a v rámci jeho vypořádání mají zbývající společníci nárok na odkoupení jeho poměrné části. Vladimír Železný to však neuznává a tvrdí, že je majoritním vlastníkem CET 21.
Podle Donatha však CME zaplacením 8,2 miliónu korun svůj podíl v CET 21 zvýšila z 1,25 procenta na 3,125 procenta. Pro případ, že by ostatní právoplatní společníci CET 21 nehodlali převzít přiměřenou část disponibilního obchodního podílu ve společnosti, vyjádřilo CME připravenost k převzetí dalšího podílu až do hodnoty 200 miliónů korun.
Úkon, podle něhož mají obchodní podíl Železného odkoupit ostatní společníci CET 21, je absolutně neplatný, protože disponovat s tímto podílem je oprávněn výhradně Vladimír Železný, sdělil Adam Kotalík z agentury Cepra, která Železného zastupuje. Tento úkon proto nemá žádné právní následky, dodal. Obchodní podíl Vladimíra Železného není rozdělen a nemůže být předmětem převodu bez jeho vědomí a vůle, podotkl Kotalík.
PPF, která vlastní firmu Vilja s 20,83procentním podílem v CET 21, již zájem o odkoupení poměrné části podílu avizovala. Vilja tak za část Železného podílu zaplatí 136,5 miliónu korun a stane se majoritním vlastníkem CET 21 s 52,075procentním podílem.
Česká spořitelna zatím nesdělila, zda svůj podíl navýší z 1,25 procenta na 3,125 procenta. Za poměrnou část podílu by stejně jako CME musela zaplatit 8,192 miliónu korun. ČTK se nepodařilo zjistit, zda svůj podíl navýší Péter Kršák, který nyní v CET 21 drží 16,67 procenta,. Za poměrnou část podílu by Kršák musel zaplatit 109,2 miliónu korun a jeho podíl na CET 21 by se tak zvýšil na 41,675 procenta. Části podílu, o které nebudou mít zájem současní společníci, musí CET 21 nabídnout ve veřejném řízení. Vítěze veřejného řízení přitom bude schvalovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
Lhůta, do kdy mohou nynější společníci CET 21 projevit zájem o odkoupení odpovídající části 60procentního podílu v CET 21, vyprší koncem týdne.
Spor o majoritu v CET 21 zahájil 14. června jednatel CET 21 Aleš Rozehnal, který spolu s Viljou odvolal Železného z postu jednatele. Poté s nově dosazeným jednatelem Jaroslavem Buriánkem stáhl odvolání CET 21 proti navýšení základního jmění z roku 1999, a Železného podíl se tak vrátil na původní úroveň zhruba 60 procent. PPF, která mezitím koupila společníka CET 21, firmu Vilja, tvrdí, že exekuce se vztahuje i na 60 procent. Po vypořádání podílu by se tak Vilja stala 52,1procentním vlastníkem CET 21. Železný však automatickou exekuci celého 60procentního podílu neuznává a tvrdí, že je vlastníkem majority on.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení