Televizní radní si dnes chtějí vyjasnit situaci kolem Novy

19. 6. 2002 17:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání si dnes chtějí vyjasnit situaci kolem televize Nova. Uskuteční se totiž ústní jednání se zástupci provozovatele vysílání, tedy s jednateli společnosti CET 21. Na jednání budou své postoje vysvětlovat Vladimír Železný a Aleš Rozehnal, kteří jsou jako jednatelé zapsáni v obchodním rejstříku. Třetím zapsaným jednatelem firmy je Libuše Šmuclerová.
V pátek však Rozehnal oznámil, že společníci CET 21 – firma Edikon a sdružení podílníků Vilja – Železného odvolali z postu jednatele a generálního ředitele firmy. Na jeho místo jmenovali Jaroslava Buriánka. Železný považuje odvolání za protiprávní a Buriánka neuznává mimo jiné proto, že jeho jmenování porušuje licenční podmínku CET 21. Podle ní totiž všichni jednatelé musejí mít negativní lustrační osvědčení, což Buriánek údajně nesplňuje. Podle Rozehnala však již tuto podmínku zrušil nový mediální zákon.
Podle mluvčího rady Pavla Baráka nepadne dnes ve věci TV Nova žádné rozhodnutí. Nepůjde totiž o zasedání rady, nýbrž se uskuteční jen ústní jednání v rámci zahájeného správního řízení ohledně odvolání Železného. Samotné zasedání, které věc projedná, začne pravděpodobně až v úterý v Praze.
Správní řízení rada zahájila nařízením čtvrtečního ústního slyšení poté, co Rozehnal nejdříve v pátek podal radě žádost o souhlas s odvoláním Železného, a poté v pondělí podání změnil na oznámení. Nový mediální zákon totiž nevyžaduje, aby rada změnu jednatelů provozovatele vysílání schvalovala.
Rada bude vycházet jednak z platného právního stavu, který je zapsán v obchodním rejstříku, jednak ze schválených změn vlastnické struktury CET 21. Změna podílníků a jejich podílů totiž může nastat jen po souhlasu rady. V obchodním rejstříku je přitom uvedena poslední změna vlastnické struktury CET 21, kde Vladimír Železný drží 60 procent, Peter Kršák 16,67 procenta, Josef Alan 8,33 procenta, Vlastimil Venclík 8,34 procenta a Peter Hunčík 4,16 procenta firmy. Společnost CEDC/CME pak ovládá 1,25 procenta, stejně jako Česká spořitelna.
Rada již nicméně vyslovila souhlas se změnou struktury v rámci navýšení základního kapitálu z roku 1999. Toto navýšení však začátkem června odmítl zapsat městský soud. Proti tomu se však minimálně Edikon odvolá. Po navýšení základního jmění, kterým se mezi podílníky zařadily firmy Edikon Aleše Rozehnala a Libuše Šmuclerové a MEF Media ze skupiny MEF Holding, by tak Železného podíl klesl z 60 na 11,78 procenta. MEF Media by měla 24,02 procenta, Edikon 24,51 procenta, Kršák 16,61, Alan 8,42, Venclík 8,71 a Hunčík 4,33 procenta. CEDC/CME by mělo 1,42 procenta a Česká spořitelna 0,2 procenta.
Rada již začala také projednávat snížení základního kapitálu CET 21 o Železného 11,78procentní podíl, který po exekuci připadl samotné společnosti CET 21, a zanikla mu tak hlasovací práva. Po tomto zrušení podílu Železného by MEF Media měla 27,23 procenta, Edikon 27,78 procenta, Kršák 18,83 procenta, Alan 9,55, Venclík 9,87, Hunčík 4,91 procenta, CEDC/CME 1,61 a ČS 0,22 procenta. Snížení základního jmění pravděpodobně rada projedná také v úterý.
Podle společnosti CEDC/CME, které Železný dluží miliardu korun, jsou podíly v CET 21 stejné jako koncem roku 1999, tedy před valnou hromadou, která rozhodla o navýšení základního kapitálu. Podíl Železného je tedy 60procentní, celý však podléhá exekuci a podle českého práva přešel do držení společnosti CET 21, která ho musí vypořádat. Hodnota podílu by měla připadnout CME.
Podle Rozehnala však existuje ještě další varianta vlastnické struktury plynoucí ze změny společenské smlouvy CET 21, která v lednu 2000 stanovila výši Železného obchodního podílu na úrovni 13,5 procenta. Celkem 11,78procenta jeho podílu však spadá pod exekuci, podle CME je exekuován podíl v jakékoli výši. Podíl Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petra Hunčíka (Vilja) se pak pohybuje kolem 53 procent, Kršák by měl 13,5 procenta. K tomu, aby změna výše obchodních podílů v roce 2000 platila, by bylo podle Baráka třeba, aby s ní předem vyslovila souhlas rada. To se zřejmě nestalo.
Železného z funkce jednatele a ředitele společnosti CET 21 odvolaly v pátek společnosti Edikon, kterou vlastní Rozehnal a Šmuclerová, a Vilja, což je sdružení podílníků Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petra Hunčíka. Železný však prohlásil, že odvolání z funkcí v CET 21 pokládá za protiprávní. Šmuclerová ředitele Železného podpořila a po dohodě s Rozehnalem dosadila jako nového jednatele Edikonu svého manžela Romana Šmuclera namísto právníka Ondřeje Kuchaře.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.