Rozehnal: Spor v CET 21 během několika dnů dospěje k dohodě

20. 6. 2002 18:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Dohoda kolem sporu ve společnosti CET 21 držící licenci na vysílání televize Nova by mohla být uzavřena do několika dní. Novinářům to řekl jednatel CET 21 a bývalý právník Vladimíra Železného Aleš Rozehnal. Obě znesvářené skupiny dnes vysvětlovaly svá stanoviska Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta bude o situaci jednat příští úterý. Rozehnal v pátek oznámil, že Železný je odvolán z funkcí jednatele i ředitele CET 21, ten to odmítá. Sám Železný budovu rady opustil bez jediného slova.
„Já doufám, že soudům bude zabráněno a dospěje to ke smírnému řešení v řádech dnů,“ řekl Rozehnal. Jak by dohoda měla vypadat, však před jejím uzavřením nechtěl říct. Před radu dnes předstoupila i další z jednatelů CET 21 Libuše Šmuclerová, která se v pátek za Železného postavila. Ani ona se nechtěla s novináři bavit. Sdílný byl naopak Peter Kršák, spolumajitel firmy. Zopakoval své stanovisko, že právě on je se 77 procenty majoritním vlastníkem CET 21 a že Železný ředitelem není už od počátku roku, kdy jej odvolal.
Radní Petr Štěpánek má o platnosti Rozehnalových kroků stále pochybnosti o právoplatnosti podání, kterým Rozehnal oznámil radě Železného odvolání. „Jestliže jsem v pátek měl nějaké pochybnosti, tak po dnešku ty pochybnosti jsou ještě větší,“ řekl. Dnes se rada podle Štěpánka chtěla stran zeptat, zda jsou ochotny najít dohodu. „Byli jsme ujištěni, že se hledá nějaké řešení, že jednají a že ta dohoda by mohla být na stole v řádu několika dní,“ prohlásil.
Mluvčí rady Pavel Barák prohlásil, že účastníci dnešního jednání slíbili radě dodat do pondělí ještě některé potřebné dokumenty, které rada nemá. „Například aktuální úplné a současně platné znění společenské smlouvy CET 21 a další dokumenty,“ podotkl. Předloženo tak zřejmě bude i lustrační osvědčení Jaroslava Buriánka, který byl Rozehnalem jmenován jednatelem místo Železného. Týdeník Respekt o něm napsal, že byl agentem StB a Železného strana sporu na to začala upozorňovat.
Železného z funkce jednatele a ředitele společnosti CET 21 odvolaly v pátek společnosti Edikon, kterou vlastní Rozehnal a Šmuclerová, a Vilja, což je sdružení podílníků Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petra Hunčíka. Železný však prohlásil, že odvolání z funkcí v CET 21 pokládá za protiprávní. Šmuclerová Železného podpořila a po dohodě s Rozehnalem dosadila jako nového jednatele Edikonu svého manžela Romana Šmuclera místo právníka Ondřeje Kuchaře.
Rozehnal na Železného funkci už vypsal výběrové řízení, inzeráty dnes vyšly v některých denících.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.