MEF Holding ovládne společnost Vilja, získá tak majoritu v CET 21

27. 6. 2002 13:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Agentura roku: porota za vášnivé diskuse vybírala odpovědnou agenturu

Již třetí zasedání poroty v rámci Agentury roku, kterou pořádá týdeník Marketing & Media, mělo za úkol vybrat odpovědnou agenturu. Odborným garantem této kategorie je Asociace společenské odpovědnosti.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

MEF Holding prostřednictvím dceřiné firmy MEF Media koupí společnost Vilja. Na transakci se dohodli společníci firmy CET 21, která drží licenci na vysílání televize Nova. Mluvčí CET 21 Martin Chalupský dnes sdělil, že MEF Media uplatnila opce na koupi společnosti Vilja. MEF Holding tak bude prostřednictvím společností MEF Media a Vilja pravděpodobně držet v CET 21 majoritní podíl.
Vzhledem k tomu, že nedojde ke změně podílníků CET 21, ale pouze vlastníků jednoho z podílníků, nemusí převod předem schvalovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, řekl místopředseda rady Petr Štěpánek.
Dopad dohody na podíly v CET 21 komplikují spory kolem Novy. MEF Média po navýšení základního jmění z roku 1999 z 200 tisíc na 10,2 miliónu korun získala v CET 21 24,02 procenta a podílníci sdružení ve společnosti Vilja drželi 21,46 procenta. Pokud by nyní platila vlastnická struktura po navýšení základního jmění z roku 1999, měl by MEF Holding prostřednictvím MEF Media a Vilji 45,48 procenta CET 21.
V květnu však CET 21 snížil základní jmění o hodnotu exekuovaného podílu Vladimíra Železného a jeho 11,78 procenta se tak rozdělilo mezi ostatní podílníky. MEF Media by v tomto případě měla 27,23 procenta a Vilja 24,33 procenta a společně by firmy ovládaly 51,56 procenta CET 21.
Snížení základního kapitálu o Železného podíl ale ještě neschválila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Také samotné zvýšení základního jmění o deset miliónů korun z roku 1999 odmítl zapsat městský soud. Rozehnal však oznámil, že se CET 21 proti tomu hodlá odvolat.
Podle Chalupského zatím stále společníci CET 21, tedy zástupci firem Edikon, kterou vlastní Rozehnal a Libuše Šmuclerová, MEF Holding Jiřího Šmejce a Vilja Josefa Alana, Vlastimila Venclíka a Petra Hunčíka jednají o dalším fungování firem kolem Novy. Jednání ještě nedospěla k dohodě.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení