Kauza nákupu přenosového vozu měla otřást Českou televizí, míní Balvín

5. 6. 2002 16:06

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Nedávno zastavené trestní stíhání generálního ředitele České televize Jiřího Balvína kvůli nákupu přenosového vozu bylo podle něj dlouhodobě připravovanou akcí, která měla veřejnoprávní televizí otřást. Kdo za údajným útokem stojí, ale nechtěl říct. Balvín to dnes řekl Radě České televize, když vysvětloval, proč loni pozdržel platbu asi 50 miliónů korun České nezávislé televizní společnosti za digitální přenosový vůz.
Dodal, že když vznikly pochybnosti o výběrovém řízení, peníze neposlal a rozhodl se nákup přezkoumat.
Radní se dnes usnesli, že jsou hluboce znepokojeni postupem policie, která v souvislosti s případem pozvala dva radní, aby podali vysvětlení. To je podle rady „nestandardní způsob“ získávání informací. Zatímco radní Helena Fibingerová to odmítla, Petr Kučera s policisty hovořil. Podle názoru většiny rady by s orgány činnými v trestním řízení měl jednat předseda rady. Rada se už dříve usnesla, že do vyšetřování nebude zasahovat.
Ředitel Balvín dnes prohlásil, že vedení ČNTS o pozdržení splátky informoval. „Také oni mne ubezpečili – a já jsem ty schůzky měl dvě s nimi – že tuto penalizaci nebudou po nás požadovat. Proto se také domnívám, že to je všechno připravené, zorganizované a načasované,“ řekl Balvín. Důvody, proč pozdržel o skoro dva týdny splátku a nehodlá zaplatit ani 2,5 miliónu smluvního penále, které ČNTS začala vymáhat, má radě písemně vysvětlit do pátku.
„Na tom, že bychom to penále nechtěli a v nejhorším nevymáhali, o tom vůbec nebyla řeč. Naopak my to stále urgovali,“ reagoval na Balvínova slova ředitel ČNTS Jan Vávra. Odmítl také teorii o připravené akci. V rozhovoru pro ČTK poznamenal, že nikdy nebylo vysvětleno, proč vlastně televize splátku pozdržela.
Nad tím, zda mají radní s policií hovořit, debatovala rada emotivně a delší dobu. Milan Knížák požadoval zápis z jednání Kučery s policisty, protokol nakonec dostanou všichni členové rady. Ve vzrušené diskusi hrozila Fibingerová odchodem z jednání.
Městské státní zastupitelství zrušilo v pondělí Balvínovo trestní stíhání z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie ale případ dál vyšetřuje. Začal v době, kdy byl Balvín prozatímním ředitelem. Nákup za 75 miliónů korun byl placen z rozpočtové rezervy roku 2001.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.