Soud projedná žalobu Železného na policistu Machalu v půli června

6. 5. 2002 10:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Začátek soudního řízení o žalobě ředitele televize Nova Vladimíra Železného na policejního radu Vladimíra Machalu byl stanoven na 14. červen. Z původně plánovaného květnového termínu sešlo proto, že by nemohl přijít Železný, řekla soudkyně pražského městského soudu. Železný se v občanskoprávním sporu domáhá od Machaly, který vyšetřuje aktivity šéfa Novy a jeho právníka Aleše Rozehnala, omluvy a jednoho miliónu korun za poškození svého jména.
Právníci Železného podali loni na Machalu žalobu na ochranu osobnosti proto, že Machala podle tisku spojil jméno Železného s červnovým incidentem, který měl se dvěma hlídači herny Bingo v pražské pasáži Kotva. Policista zřejmě při výslechu na policii naznačil možnou souvislost mezi jeho napadením a prací na kauze Železný. Vyšetřování ale takovou spojitost neprokázalo.
Kvůli střetu jsou strážní – třiadvacetiletý David Křížek a šestadvacetiletý Tomáš Mysliveček – stíháni pro ublížení na  zdraví s pokusem o těžkou újmu a pro výtržnictví. V procesu, který začal 18. března, jim hrozí až osm let vězení.
Muži jsou podezřelí, že loni 13. června v noci slovně a fyzicky napadli Machalu, když odcházel z klubu Limonádový Joe, který se nachází nad Bingem v Revoluční ulici v Praze 1. Oba strážní ale tvrdí, že Machala byl loni v červnu opilý a sám spadl ze židle, kterou se předtím pokusil z klubu odnést.
Křížek je souzen také pro podezření z účasti na ozbrojeném loupežném přepadení. V minulosti byl stíhán i Mysliveček.
Železný a Rozehnal jsou od loňska obviněni z pokusu o poškozování věřitele, Central European Media Enterprises, kvůli miliardové transakci s lichtenštejnskou nadací Astrona Foundation. Později oběma přibylo obvinění z poškozování věřitele kvůli podezřelým převodům majetku Železného na několik společností. Zároveň s nimi jsou stíháni i Ondřej Kuchař a Edita Panušková z Rozehnalovy kanceláře.

-čtk-

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení