Populární ruská internetová hrdinka Masjaňa se stala také virem

17. 5. 2002 15:05

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.

Reklama
SDG




Nejpopulárnější hrdinka ruského internetu, rozverná puberťačka Masjaňa, která si získala domácí uživatele jednoduchými komiksovými příběhy, se projevila také jako počítačový virus. Dva roky poté, co elektronická síť byla ochromena nechvalně proslulým „I Love You“, se ruští škůdci vyznamenali podobným virovým programem, který působí pod rouškou nejznámější domácí internetové postavičky.


Masjaňa, kterou lze sledovat na adrese
#http://www.mult.ru#+#www.mult.ru#
, je jednou z nejnavštěvovanějších internetových stránek. Laboratoř Kasperského, jež pracuje na vývoji systému informační bezpečnosti, ovšem varuje před přílišným zájmem o život Masjani. Virus se totiž objevuje v dopise o jejích příhodách pod názvem „masyanya.exe“. Jediným štěstím prý je, že virus obsahuje několik zásadních chyb, které proceduru jeho šíření ztěžují.


Virus „Masana“ se snaží využít nedostatky v bezpečnostním systému Windows NT/2000 pod názvem DebPloit. Vytváří v počítači nového uživatele a dává možnost třetím osobám dálkově řídit zasažený počítač. Škůdce byl objevem zhruba v polovině května a dosud se prý nepodařilo jej potlačit. Mimo jiné prý napadá server
#http://www.kavkaz.org#+#www.kavkaz.org#
, který je stránkou čečenských separatistů.


Masjaňa, která se nezdráhá mluvit sprostě, netají se lehkou zálibou v drogách, má slabost pro pivo a vyzývavě se obléká, je populární zejména mezi ruskou mládeží. Autor Masjani, petrohradský umělec Oleg Kuvajev, tvrdí, že ji tvořil na základě pozorování svých známých. Velké oblibě se ale „drsňačka“ těší také u úředníků, kteří využívají ke sledování jejích pikantních příběhů poledních přestávek, ale i pracovní doby. Špička návštěvnosti stránky mult.ru je prý od pěti do šesti hodin, kdy obvykle šéfové kanceláří již opouštějí svá pracovní místa a jejich podřízení se vrhají na kreslené obrázky.


Kuvajev vlastnil galérii v Německu, pracoval na vývoji reklamních šotů, umí čtyři cizí jazyky a šestkrát se pokoušel vystudovat vysokou školu. Pracoval jako grafik, ale nyní se věnuje pouze Masjaně. Vymyslel ji prý z legrace, jako koníček. Za několik týdnů si ale jeho virtuální stvoření získalo takovou popularitu, že skromný tvůrce z toho byl trochu vedle. Musel poskytovat rozhovory a zvykat si na nečekanou popularitu. Nyní se jeho hrdinka již objevuje v televizi, v tištěném tisku i na mobilním telefonu.


Internetová vydání označují Masjaňu za „novou ruskou ideu“, kterou se ruští státníci snaží hledat už několik let. „Tato prostá, růžolící dívenka se třemi vlásky na hlavě je mimořádně sympatická nejen kvůli svému naivnímu vzhledu. Masjaňa působí jako charismatická osobnost, což chybí mnoha reálným postavám. V Masjaně každý z nás vidí sama sebe. Masjaňa v baru, Masjaňa v taxíku, či na koncertě působí naprosto přirozeně. Je odrazem naší skutečnosti,“ uvedlo vydání Weblaneta. Ruská dívka „Masjaňa Kuvajevová“ podle něj již brzy prorazí i do světa a rozhodně své zemi neudělá ostudu.


Sám Kuvajev, který díky Masjaně nečekaně zbohatl a přestěhoval se do Moskvy, tvrdí, že je to v podstatě „dívka jeho snů“. Sáhnout na ní by ale prý nechtěl.


-čtk-


Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.