Televizní rada hrozí po změnách vedení zastavením činnosti Canal+

17. 4. 2002 17:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Francouzská rada pro televizní a rozhlasové vysílání (CSA) dnes pohrozila, že placené televizi Canal Plus odejme vysílací licenci. CSA tak reagovala na to, že generální ředitel mateřského koncernu Vivendi Jean-Marie Messier se v úterý po dlouhých sporech o strategii rozhodl odvolat šéfa Canal Plus Pierra Lescurea, který však disponuje rozsáhlými politickými konexemi.
Odvolání protežované televizní osobnosti dostalo Francii do varu, zvláště když zaměstnanci Canal Plus v úterý večer převzali dočasně vysílání do svých rukou a s podporou známých televizních tváří protestovali proti zásahu Messiera. Do manažerského sporu se ihned vložili politici a premiér Lionel Jospin požádal CSA, aby v Canal Plus zajistila dodržování zákonů.
CSA vyšla Jospinovi vstříc a prohlásila, že zvažuje, zda ponechá Canalu Plus vysílací licenci. Odvolala se přitom na zákon „o svobodě komunikací“ z roku 1986, podle něhož může CSA zastavit vysílání bez předběžné výstrahy, pokud se podstatně změní podmínky, za nichž byla licence udělena.
Názorově nekonformní Messier, jehož vlastní budoucnost je ohrožena dvouletým poklesem akcií Vivendi, si chtěl svým odvážným a riskantním krokem upevnit autoritu ve společnosti, vydal se však všanc tlaku veřejnosti a politiků. Analytici hodnotí jeho krok podle agentury Reuters vzhledem k dlouholetým ztrátám televizní firmy jako nutný a investoři s ním vyjádřili souhlas dnešním růstem akcií Vivendi o více než dvě procenta.
Vivendi koupila před dvěma lety v Canal Plus většinový podíl, ale část této investice letos musela odepsat. Akcie Vivendi jsou nyní 34 procent pod úrovní počátku roku.
Messier koupil hollywoodská filmová studia Universal a transformoval tak bývalý ospalý vodárenský a stavební koncern Générale des Eaux na druhého největšího světového mediálního giganta. Na domácí scéně však loni vyvolal politickou vřavu, když označil velkorysý státně-paternalistický francouzský systém financování kultury za „mrtvý“. Vyvolal tak obavy ze zastavení štědré podpory francouzské kinematografie, kterou se pyšní zejména Canal Plus.
Premiér Jospin, který Messiera spolu s francouzskou kulturní elitou zjevně považuje za odrodilce a agenta Wall Streetu, dnes v rozhlase řekl, že chce, aby Vivendi zůstala francouzskou společností. „Zajistím, aby se respektovaly národní zájmy,“ řekl socialista Jospin, který bude o v nadcházejících prezidentských volbách bojovat s nynějším prezidentem Jacquesem Chiracem.
Podezření Paříže se prohloubilo, když se Messier přestěhoval s rodinou do New Yorku, kde si loni na Park Avenue koupil byt za 17,5 miliónu dolarů. Objevily se také spekulace, podle nichž se šéf Vivendi zřekne francouzského občanství, a tím vznikly i dohady o jeho dobrovolném či nuceném odchodu z čela Vivendi. Messier tento týden naznačil, že odejít z vedení koncernu nehodlá.

-čtk-

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení