RTV Galaxie popírá, že vysílala přes satelit bez licence

8. 4. 2002 09:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Společnost RTV Galaxie, která je držitelem licence na pozemní vysílání televize Galaxie v Praze a Hradci Králové, odmítá tvrzení firmy TV3, že začátkem dubna vysílala přes satelit bez licence. Podle místopředsedy představenstva RTV Galaxie Ervína Perthena sloužilo satelitní vysílání od počátku jako distribuční trasa pro lokální vysílače. Přenos, jež nemohou běžní odběratelé přijímat, přitom není podle zákona považován za vysílání a není k němu nutná licence.
Podle Perthena bylo první tři dny v březnu testováno kódovací zařízení, které od 4. března zcela znemožnilo individuální příjem. Pokud by někdo během testů od 1. do 3. března vysílání zachytil, musel by mít speciální zařízení, připomněl.
Podle mluvčího Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Pavla Baráka se rada podnětem o neoprávněném vysílání zabývala a vyzvala RTV Galaxii, aby své jednání vysvětlila. Reakcí RTV Galaxie se bude rada zabývat pravděpodobně na následujícím zasedání.
Pokud by rada podle Baráka dospěla k závěru, že vysílání nebylo kódováno a RTV Galaxie porušila zákon, upozorní firmu na neoprávněné jednání a stanoví lhůtu k nápravě. Pokud by však neoprávněně vysílala firma, která není provozovatelem žádného vysílání, hrozila by jí pokuta až deset miliónů korun.
Televize Galaxie vysílá v současnosti v Praze na třech a v Hradci Králové na jednom vysílači. Vysílá přitom jen část dne, zbytek vyplňuje titulkem, který oznamuje, že jí společnost TV3 nedodala program. Rada již rozhodla, že Galaxie může vysílat celodenně. Televize hodlá titulek odstranit v nejbližších dnech, jakmile od rady rozhodnutí obdrží.
Loni v prosinci RTV Galaxii sice rada odebrala vysílací licenci, firma se však odvolala k soudu. Ten zatím ve věci nerozhodl. Majitelem RTV Galaxie je Martin Kindernay.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.