KirchMedia německého magnáta vyhlásila platební neschopnost

8. 4. 2002 14:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Německý mediální magnát Leo Kirch dnes prohlásil jádro svého impéria za nesolventní a zažádal o soudní ochranu před věřiteli. Krach firmy, kterou Kirch budoval půl století, by mohl vyústit v převzetí firmy německými bankami a vydavateli.
Mnichovský soud ve zprávě uvedl, že bankrot vyhlásila klíčová firma Kirchova mediálního impéria, KirchMedia. Bližší údaje neposkytla.
Dnešní krok ukončil týdny neplodných pokusů o záchranu impéria, při nichž se jeho minoritní akcionáři snažili firmu převzít. O silnější pozici na největším mediálním trhu v Evropě tak usilovaly News Corp, patřící konkurenčnímu Rupertu Murdochovi, a Mediaset, kontrolovaná italským premiérem Silviem Berlusconim.
Vyhlášení platební neschopnosti KirchMedia by mohlo položit celou Kirchovu skupinu, jež je zatížena dluhy v hodnotě přinejmenším 6,5 miliardy eur, tedy 5,7 miliardy dolarů. Agentuře to sdělily zdroje blízké Kirchovi. Riziko nyní podle nich hrozí televiznímu kanálu Premiere a zastřešujícímu holdingu TaurusHolding.
Bankovní zdroje agentuře oznámily, že se Kirchovi hlavní věřitelé snaží vytvořit plán „německého řešení,“ který by zabránil převzetí německé skupiny společností News Corp nebo Mediaset. Těmito věřiteli jsou Bayern LB, HVB Group, DZ Bank a Commerzbank.
Bankrot KirchMedia by mohl rozšířit zástup německých nezaměstnaných. Podle odborů by krach firmy mohl stát místo tři až čtyři tisíce lidí, skupina jich zaměstnává kolem deseti tisíc. Německý kancléř Gerhard Schröder se po zprávě o bankrotu nechal slyšet, že by německá vláda mohla pracovní místa v Kirchově skupině zachránit. Dodal, že se vláda bude angažovat, pokud to bude nezbytné.
Schröder na dnešní tiskové konferenci také kritizoval, že se do Kirchovy záchrany pouštěla Bayerische Landesbank. Banka je jedním z hlavních Kirchových věřitelů a částečně patří bavorské vládě.
Němečtí politici se k silné pozici Murdocha či Berlusconiho na německé mediální scéně často stavěli rezervovaně. Schröder například dnes uvedl, že by spojení s italskou Mediaset nebylo neproblematické.
Odvětvové zdroje o víkendu uváděly, že Kirch vyjme práva na Mistrovství světa v kopané v letech 2002 a 2006 z krachujících aktiv a převede je na švýcarskou divizi KirchSport. Tento krok odsouhlasily věřitelské banky i světová fotbalová federace FIFA.
Po zprávě o insolvenci šly dolů akcie banky HVB Group, dříve známé jako HypoVereinsbank, jíž Kirch dluží zhruba 460 miliónů eur. Její emise klesla o 3,3 procenta na 38,44 eura. Akcie ProSiebenSat.1 z Kirchovy skupiny klesly o 1,7 procenta na 11,30 eura.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.