Britská vláda nehodlá kvůli ITV Digital zachraňovat fotbalové kluby

24. 4. 2002 10:04

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Puma s Fotbalovou asociací České republiky představily nové dresy

Puma ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky slavnostně představila dresy národního týmu pro nadcházející 2 období, ve kterých si mimo jiné reprezentanti zahrají letošní Euro.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Britská vláda včera vyloučila možnost, že by poskytla jakékoli peníze na záchranu fotbalových týmů nižších soutěží. Existence řady z nich je ohrožena poté, co se rozpadlo jednání mezi Anglickou fotbalovou ligou a společností ITV Digital, která je v nucené správě právě kvůli vysokým závazkům za vysílací práva. Celý spor se netýká nejvyšší fotbalové soutěže Premier League.
V Londýně se spekuluje o možném budoucím vlastníkovi ITV Digital. Hlavní konkurent BSkyB naznačil, že zájem nemá, a podle odborníků by zřejmě neprošel přes antimonopolní úřad. Veřejná BBC podle všeho nemůže získat licenci vzhledem ke svému speciálnímu statusu.
Kabelové společnosti NTL a Telewest mají samy finanční potíže, takže si koupi zřejmě nemohou dovolit. Určitý zájem prý projevil americký zábavní koncern AOL-Time Warner, který by ale jako americká firma narazil na legislativní potíže.
Proto se hovoří o koupi managementem nebo o rizikovém kapitálu. Často se také zvažuje možnost, že by ITV digital koupili její vlastníci, kteří by se tak zbavili závazku vůči fotbalistům. Menší poprask vyvolalo, když zájem naznačila sama Anglická fotbalová liga, která je největším věřitelem ITV Digital.
Společnost digitální televize podepsala v červnu 2000 s Anglickou fotbalovou ligou smlouvu, podle níž jí vyplatí každý rok k 1. srpnu 89,25 miliónů liber za práva vysílat zápasy. Záhy se však zjistilo, že na tyto zápasy se nedívá dostatek lidí, aby se ITV Digital vyplatily.
Letos televizní společnost požádala ligu o nové jednání a o podstatné snížení plateb. Liga to však kategoricky odmítla a rozhodla se, že předá věc soudu. Majitelé proto poslali ITV Digital do nucené správy.
Obě strany tvrdí, že případný spor vyhrají. Liga soudí, že majitelé ručí i za závazky ITV Digital. Majitelé, tedy společnosti Granada a Carlton communications, však podle svých právníků za závazek ITV Digital neručí. Odborníci odhadují, že případný soud bude trvat nejméně dva roky. Řada týmů je však v takové finanční situaci, že dva roky určitě nevydrží.
Nucení správci ITV Digital oficiálně stáhli nabídku, že lize zaplatí 62 miliónů liber a 12 miliónů za další rok vysílacích práv. Oznámili, že se pokusí televizi urychleně prodat. Pokud by za ni chtěli dostat slušnou cenu, musejí tak učinit rychle, dokud funguje. Nevyloučili však, že v případě neúspěchu firmu rozdělí a prodají po částech.
Není tedy vyloučeno, že brzy budou na prodej i televizní práva na nižší fotbalové soutěže. Ačkoli je jisté, že o ně zájem bude, nemůže liga počítat, že by se jen z dálky přiblížila částce, kterou měla získat od ITV Digital.
Britská ministryně kultury Tessa Jowellová, do jejíhož resortu spadá také sport, dnes opakovala, že je připravena zprostředkovat, ale že neuvolní žádné peníze. Připomněla, že fotbalové kluby se dostaly do potíží také tím, že najaly příliš mnoho hráčů a slíbily jim příliš velké platy.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.