Stížnost šéfa Respektu k odložení Zemanova stíhání byla zamítnuta

12. 2. 2002 16:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Trestní oznámení, které na premiéra Miloše Zemana podal šéfredaktor týdeníku Respekt Petr Holub, bylo s definitivní platností odloženo. Státní zástupkyně Zdeňka Gálková dnes řekla, že Holubovu stížnost proti odložení trestního oznámení zamítla jako nedůvodnou. Holub na to reagoval, že se zadostiučinění pokusí dosáhnout jinou cestou.
Odložení případu sice chápe, ještě pro něj ale neskončil. „Je rozumné, že to tak dělají, když jde jenom o slova. V tomto případě však jde o usnesení vlády, a to je něco vážnějšího. Budu proto hledat jinou cestu, jak dosáhnout zadostiučinění,“ uvedl Holub.
Spor šéfa Respektu s premiérem vznikl kvůli Holubovu článku, ve kterém doslova napsal: „Vláda boj s korupcí ale prohrála, jak svědčí údaje Transparency International i korupční chování ministrů, nejmladším Březinou počínaje a nejstarším Grégrem konče.“ Vláda loni 22. října v reakci na tento článek rozhodla, že podá na Holuba trestní oznámení pro pomluvu. Grégr přidal k pomluvě i podezření z útoku na státní orgán. Zeman již dříve řekl, že členové vlády podají samostatné žaloby, kde budou chtít takovou finanční náhradu, „aby Respekt konečně zanikl“. Podle dostupných informací tak zatím žádný ministr neučinil.
Holub podal na Zemana trestní oznámení pro podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Podle týdeníku se Zeman netajil snahou list finančně zlikvidovat. Respekt policii upozornil i na Zemanovy výroky na adresu žurnalistů od září 1998 do října 2001, které by podle týdeníku mohly vyvolat antipatie k novinářům.
Trestní oznámení vlády na Holuba policie koncem ledna také odložila, úřad vlády však minulý týden podal stížnost.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.