Kirch se blíží dohodě o prodeji podílu ve španělské Telecinco

19. 2. 2002 11:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Koncept Nature Positive – od myšlenky k akci

Den Země je ve společnosti Mattoni 1873 každý den, sahá od cirkularity a snižování uhlíkové stopy až k obraně biodiverzity.

Reklama
SDG

Zadlužený německý mediální koncern KirchGruppe je blízko dohodě o prodeji 16 procent španělské televizní společnosti Telecinco do rukou italské společnosti Mediaset a dalším akcionářům španělské firmy. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje ze zúčastněných firem.
Kirch má však celkem 25 procent akcií Telecinco a kupce zbylého podílu se mu podle zdrojů nalézt nedaří. To by znamenalo další ránu pro společnost, jejíž dluhy se až dosud odhadovaly na šest miliard eur, ale některé zprávy je odhadují na více než než dvojnásobek.
Kirch nyní připravuje prodej klíčových aktiv, zejména menšinového podílu ve vydavatelství Axel Springer Verlag a majority v automobilové soutěži F1. Několik miliard eur bude Kirchovo impérium totiž potřebovat v nejbližších měsících, aby uspokojilo nároky věřitelů a partnerů, kteří požadují uplatnění opčních kontraktů.
Kirch v prosinci uvedl, že by chtěl prodat svůj podíl v Telecinco za zhruba 460 miliónů dolarů. Připravovaná dohoda by zahrnovala zpětný výkup deseti procent Kirchových akcií ostatními akcionáři společnosti Telecinco, kterými jsou Mediaset, španělské vydavatelství Correo a nizozemský investiční fond Ice Finance. Mediaset by pak přímo od koncernu Kirch koupil další čtyři procenta a dvě procenta by získal nejmenovaný nový finanční investor.
Mediaset, kontrolovaný rodinou italského premiéra Silvia Berlusconiho, potvrdil, že má zájem zvýšit svůj podíl v Telecinco z nynějších 40 na maximálních 49 procent, povolených ve španělských médiích zákonem. Podle zdrojů je však ještě nutné vyjednat s Kirchem konečné cenové podmínky.
Kirch se dostal do potíží v důsledku rozsáhlé expanze a vysokých ztrát své placené televize Premiere. Bavorský magnát byl sice schopen z předchozích krizí vyjít vždy vítězně, tentokrát ale nepočítal se ztrátou domácí politické podpory a s těžkým ekonomickým útlumem.
List Wall Street Journal dnes uvedl, že Kirch je zřejmě zatížen dluhem a dalšími závazky v sumě až 13 miliard eur. Citoval přitom interní studii jednoho z hlavních věřitelů skupiny.
Kirch po dlouhém vyjednávání získal na konci minulého týdne od věřitelů odklad splátek. Pětice bank souhlasila nakonec s tím, že prozatím své úvěry nebude požadovat zpět, řekly zdroje z bank. Banky se rovněž dohodly, že za účelem koupě podílu v Axel Springer vytvoří konsorcium, kde kromě HVB Group a Dresdner Bank bude i Commerzbank, DZ Bank a Bayerische Landesbank.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Pomáháme značkám myslet ekologicky

Trend udržitelnosti je patrný i na eventech. Šafy production radí značkám, jak k němu přistupovat a společně s nimi přichází s inovativními aktivitami.