Aviváže nakupují a používají především ženy. Ale jaké?

5. 2. 2002 12:02

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.




Aviváže nakupuje „alespoň 1x měsíčně“ 39,4 % celé populace.Z toho pouze 14 % mužů oproti 25,4 % žen. Aviváž pak používá „alespoň 1x měsíčně“ více než polovina všech obyvatel (52,4 %). V používání je ještě více znatelný rozdíl mezi pohlavím spotřebitelů (14,6 % mužů x 37,8 % žen).
To ukazují výsledky výzkumu spotřebního a nákupního chování obyvatelstva České republiky „Český Index“ za období od 1.4.2001 do 30.9.2001 realizovaného na populaci 12-79 let společnostmi GfK Praha a TNSM.



Podívejme se však detailněji na to, které ženy aviváže nakupují a používají a jak se liší spotřebitelky jednotlivých vybraných značek. Ze všech žen ve věku 12-79 let nakupuje aviváž „alespoň 1x měsíčně“ 49,6 %. Nejčastěji nakupují aviváže ženy ve věku 20-49 let, ženy se středním vzdělání s maturitou i bez ní, s čistým osobním příjmem do 10 000 Kč, z místa bydliště nad 20 000 obyvatel a z 2 až 4 členných domácností.


obr1


obr2


Struktura spotřebitelek aviváží je téměř totožná se strukturou žen aviváže nakupujících. Ze všech žen ve věku 12-79 let používá aviváž „alespoň 1x měsíčně“ 73,7 % žen. Znovu se jedná především o ženy ve věku 20-49 let, kdy nejsilnější skupinu spotřebitelek nalézáme ve věku 40-49 let. Jedná se opět o ženy se středním vzděláním, s příjmem domácnosti nad 10 000 Kč, z místa bydliště nad 20 000 obyvatel a z vícečetných domácností (2 až 4 osoby).


Loajalita vůči používaným značkám aviváží se ukazuje mezi ženami relativně velmi nízká. Věrnost pouze jedné značce uvedlo ze spotřebitelek aviváží 25,4 % žen, asi 2-3 značky používá 42,4 % žen a 32,2 % žen nerozlišuje používané aviváže podle značek.


obr3


Spotřebitelky loajální pouze k jedné značce je možné hledat především mezi ženami ve věku 20-29 let a 40-49 let, ale také u skupiny žen ve věku 60-69 let. Volbu mezi 2-3 značkami uvedly především ženy ve věku 40-49 let.


Obecný pohled na spotřebitelky aviváží v projektu Český Index nabízí i vysoké rozdíly ve frekvenci používání těchto prostředků.


obr4


Nejvíce žen používá aviváž 1-2x týdně (39,1 %). Téměř každá pátá žena (18,1 %) používá aviváž 1-3x měsíčně a pouze 4 % všech žen používají aviváž denně/téměř denně.


Jaké značky aviváží ženy používají?



Pořadí používání jednotlivých značek aviváží podle toho, jak je uvedly ženy ve věku 12-79 let je následující: 1. Azurit (49,2 %), 2. Quanto (17,9 %), 3. Silan (30,8 %) a s větším odstupem pak na 4. místě značka Colon (15,6 %). Struktura spotřebitelek prvních tří uvedených značek je velmi podobná. Rozdíl je patrný v porovnání se strukturou spotřebitelek značky Colon. Spotřebitelky značky Colon je možné najít především mezi ženami se středním vzděláním bez maturity, z příjmové skupiny do 6 000 Kč měsíčně a příjmem domácnosti do 15 000 Kč měsíčně. Oproti tomu značky Azurit, Quanto či Silan spotřebovávají především vysokoškolačky s osobním příjmem 6-10 000 Kč měsíčně, respektive s příjmem domácnosti nad 15 000 Kč.


obr5


Pro potřeby trhu byl v rámci projektu Český Index vytvořen tzv. S-Model, který pro každou sledovanou značku mapuje chování populace co do znalosti a spotřeby značky. Populace je na základě výsledků Českého Indexu rozdělena na „zná-nezná“ značku a respondenti, kteří znají značku jsou pak dále děleni na uživatele a ostatní. Pro rychloobrátkové zboží (ROZ) jsou dále uživatelé děleni do kategorií „silný“, „střední“ a „slabý“ uživatel. Při pohledu na následující graf stojí za povšimnutí relativně vysoké procento respondentek u značky Colon, které uvedly, že tuto značku zkoušely, ale již nepoužívají (21,5 %) oproti výsledku u značky Azurit, kde tuto značku zkoušelo a již nepoužívá pouze 13,5 % žen.


obr6


Dalším úhlem pohledu, který nabízí Český Index, na spotřebitelky konkrétních značek aviváží, je účast těchto uživatelek ve spotřebitelských soutěžích. Spotřebitelky značek Azurit, Quanto, Silan i Colon se ve všech čtyřech případech nejčastěji účastní spotřebních soutěží na výrobcích, obalech či víčkách. Další formou spotřebitelských soutěží, kterých se uživatelky Azuritu, Quanta i Silanu účastní, jsou soutěže v prospektech, letácích a upoutávkách v obchodech. Oproti tomu uživatelky značky Colon se na druhém místě účastní soutěží v tisku. Nejméně často se uživatelky všech vybraných značek účastní spotřebitelských soutěží v rozhlase.


-man-



Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.