Výdaje Čechů na turistiku přesáhnou 3,8 miliardy dolarů

14. 1. 2002 09:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Meziroční nárůst výdajů občanů České republiky na turistiku o 11,4 procenta na 3,8 miliardy dolarů předpokládá za uplynulý rok Světová rada cestovního ruchu a obchodu (WTTC). V následujících letech tyto výdaje porostou zhruba o 1,2 procenta ročně až na 6,1 miliardy USD v roce 2011.
Podle oborové studie XTTC vzrostou rovněž výdaje veřejného a soukromého sektoru na obchodní cesty, a to o 2,3 procenta meziročně na 124 miliónů USD. Odborníci míní, že v důsledku ekonomického oživení Češi investují do rekreace stále více a patří k nejaktivnějším turistům. Podíl cestovního ruchu na tvorbě HDP v ČR je devět až jedenáct procent, v Evropě asi 13,5 procenta.
Ve světě se podle předběžných odhadů zvedly výdaje na turistiku za loňský rok o 4,3 procenta na více než 2,1 biliónu amerických dolarů. Do roku 2011 by tempo růstu výdajů na služby spojené s cestovním ruchem mělo dosáhnout průměrně 3,1 procenta ročně až na zhruba čtyři bilióny dolarů v roce 2011. Na obchodní cesty se za rok vydalo ve světě 454 miliard dolarů, do deseti let se tento údaj téměř zdvojnásobí.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.