Soud posoudí Rozehnalovu vazbu až za týden

16. 1. 2002 09:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.




Pražský městský soud dnes nerozhodne o dalším setrvání právníka Aleše Rozehnala ve vazbě. Obdržel totiž nové materiály, a proto stížnost státního zástupce proti soudnímu verdiktu o propuštění advokáta ředitele televize Nova Vladimíra Železného na svobodu posoudí až příští týden. Neveřejné zasedání senátu je stanoveno na 22. leden, řekla soudkyně.


„Obdrželi jsme nějaké dodatečné materiály. Jsou velmi obsáhlé a celý senát se s nimi musí podrobně seznámit,“ zdůvodnila soudkyně, proč se o osudu Rozehnala rozhodne až v úterý. Podle zdroje přivezla soudu důležité písemnosti dnes dopoledne policie. Doklady se asi vztahují k obvinění z tohoto týdne a mají souvislost s obavou z ovlivňování svědků, uvedl zdroj.


Ačkoli policie vyslechla všechny zatím známé svědky k případu Astrona, na čtvrtek a pátek naplánovala výslechy svědků, jež podle zdroje považuje za klíčové. Jde zřejmě o lidi spjaté se společnostmi, na něž Železný majetek převedl.


Rozehnal je jediným vazebně stíhaným v rámci kauzy Železný. Jeho spoluobviněným ale také vazba hrozila, když byli v pondělí zadrženi. Železného ale policie pustila domů po asi 12 hodinách, Kuchaře a Panuškovou po zhruba 38 hodinách.


Obvodní soud rozhodl o propuštění Rozehnala z vazby na pětimiliónovou kauci 24. prosince. Podle něj pominulo nebezpečí z ovlivňování svědků. Pět miliónů korun považoval za dostatečnou záruku toho, že Rozehnal neuprchne do zahraničí. Městské státní zastupitelství ale s verdiktem nesouhlasilo.


Pokud jde o vazební důvod ovlivňování svědků, mohou obvinění ve vazbě podle novely trestního řádu strávit nejdéle tři měsíce. U Rozehnala by tato lhůta vypršela 4. února.


-čtk-



Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.