Počet uživatelů mobilů na Slovensku loni vzrostl o 93 %

15. 1. 2002 17:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Počet zákazníků operátorů mobilních telefonních sítí na Slovensku se loni zvýšil o 93 procent na 2,15 miliónu lidí. Mobilní telefon tak používá zhruba 40 procent populace. Vyplývá to ze zpráv obou slovenských mobilních operátorů Globtel a EuroTel.
„Mobilní telefon a služby operátorů u nás aktivně využívá už více než dva milióny lidí. Slovenský trh tak dosáhl úrovně českého trhu z konce roku 2000 a jeho vývoj kopíruje trendy, jejichž svědky byly před 12 měsíci země západní Evropy,“ uvedl generální ředitel EuroTelu Jozef Barta.
Celkem aktivovali operátoři na slovenském trhu v uplynulém roce přes 1,43 miliónu nových uživatelů, z toho na Globtel připadlo 58,2 procenta a na EuroTel 41,8 procenta. Předplacené karty si loni pořídilo 1,17 miliónu Slováků a některý z uživatelských programů si vybralo 268.153 zákazníků.
„Rok 2002 by měl být posledním rokem bouřlivého rozmachu mobilní komunikace na Slovensku. Začínají se projevovat první omezení růstu slovenského trhu, který lze charakterizovat jako malý. Z dlouhodobého hlediska jsou dobré hospodářské výsledky na slovenském trhu udržitelné pouze při dostatečné velikosti firmy,“ soudí šéf Globtelu Pavol Lančarič.
EuroTel evidoval ke konci minulého roku 942.615 zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 91 procent. O 95 procent na 1,2 miliónu vzrostl počet zákazníků Globtelu.
Tržní podíl obou operátorů u předplacených karet se moc neliší; Globtel má 52,2 procenta a EuroTel 47,8 procenta trhu. Výraznější rozdíly však jsou u uživatelských programů, kde má Globtel na trhu 70,8procentntní podíl a EuroTel 29,2procentní podíl.
Nadpoloviční podíl, přesně 51 procent akcií, má v Eurotelu slovenský telefonní operátor pevných linek Slovenské telekomunikácie (ST). V nich má většinu Deutsche Telekom a 49 procent Atlantic West, společný podnik amerických firem Verizon Communications a AT&T.
Akcionáři Globtelu, který patří do mezinárodní skupiny Orange, jsou belgická společnost Wirefree Services ze skupiny France Télécom s 64procentním podílem a zbývající akcie mají investiční fondy a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).
K výraznému nárůstu počtu uživatelů mobilů na Slovensku došlo také kvůli zvýšení cen slovenského telekomu. To totiž způsobilo, že podnik přišel o téměř 100.000 zákazníků.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení