Češi častěji jedí sýry, ročně spotřebují 10,5 kg tvrdého sýra
Češi v posledních letech konzumují stále více sýrů. V současnosti ročně každý sní v průměru 10,5 kilogramů tvrdého či polotvrdého sýra. V Evropské unii je spotřeba těchto výrobků o sto procent vyšší, informoval ředitel Českomoravského svazu mlékárenského (ČMM) Michal Němec.
Podle Vladimíra Filipa z Vysoké školy chemicko-technologické Češi dávají přednost levnějším sýrům eidamského typu. Anglosasové například mají raději sýry typu čedar. Vysokojakostní sýry se do ČR spíše dovážejí.
Němec uvedl, že v ČR se spotřeba mléka snížila po roce 1989 pod 200 litrů na jednoho občana. V posledních letech se však opět zvyšuje. V roce 2000 připadlo na osobu 214 litrů mléka. Zvyšující se spotřeba mléka souvisí podle Němce právě s rostoucí oblibou sýrů. Na výrobu jednoho kilogramu tvrdého sýra je třeba zhruba deset litrů mléka.
Kvalitu tvrdých, polotvrdých a plísňových sýrů v úterý hodnotili odborníci i zástupci laiků na celostátní přehlídce, kterou každoročně pořádá Ústav technologie mléka, VŠCHT, ČMM a Česká společnost chemická. Přehlídky se zúčastnilo 81 českých a deset zahraničních sýrů. Mezi pěti sýry, které získaly ohodnocení “výborný”, měly největší zastoupení sýry eidamského typu.
-čtk-
Podobné zprávy

Další odchod z Dentsu. Vedení skupiny opouští Lenka Auerová

Konference Digimedia se přesouvá na září

Agresivitu za volantem pomůže odnaučit série videí s komikem Tigranem Hovakimyanem
