Likvidace soukromé ruské televize TV-6 potvrzena

14. 1. 2002 09:01

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Prezídium Nejvyššího arbitrážního soudu Ruské federace v pátek definitivně rozhodlo o likvidaci soukromé ruské televizní společnosti TV-6. Ponechalo v platnosti rozhodnutí moskevského arbitrážního soudu z listopadu loňského roku o likvidaci tohoto kanálu a zrušilo prosincový rozsudek federálního arbitrážního soudu, který původní rozhodnutí o likvidaci zvrátil.
Proti pátečnímu rozhodnutí prezídia se v Rusku nelze odvolat. Zástupci TV-6 po ukončení procesu oznámili, že se společnost Moskevská nezávislá vysílací korporace, které tento kanál patří, odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva. Zároveň upozornili, že v době odvolání společnost již nebude existovat, neboť v souladu s pátečním rozhodnutím rozsudek vstoupil v platnost 27. listopadu a TV-6 musí zahájit proces svého zániku.
Rozhodnutí o likvidaci TV-6, jejíž většinu akcií vlastní podnikatel Boris Berezovskij, bylo přijato na základě žaloby nestátního důchodového fondu Lukoil-Garant, který vlastní 15 procent akcií. Fond si stěžoval, že v průběhu tří let neměl žádné zisky ze svých akcií a že společnost je ztrátová. Odmítl přitom návrh na odkoupení akcií a trval na likvidaci společnosti.
Podle představitelů fondu Lukoil-Garant činily ztráty společnosti za loňský rok 11 miliónů dolarů. Představitelé TV-6 ovšem v pátek tvrdili, že společnost počítala se ziskem 73 miliónů dolarů v letošním roce díky své reklamní činnosti.
Rozhodnutí federálního arbitrážního soudu, který zrušil původní rozsudek o likvidaci TV-6, zpochybnil předseda Nejvyššího arbitrážního soudu Eduard Renov, který se počátkem ledna proti poslednímu rozsudku odvolal. Nařídil dodatečné vyšetřování, k jehož výsledkům dnes přihlíželo prezídium nejvyššího arbitrážního soudu.
Právní obhájkyně TV-6 Geraldina Ljubarská sdělil, že společnost navrhovala důchodovému fondu za jeho akcie 10 miliónů dolarů. Představitel fondu však uvedl, že tento návrh nebyl „seriózně posuzován“. Advokátka zároveň zdůraznila, že čistá aktiva společnosti převyšovala minimum stanovené zákonem a že neexistují žádné formální důvody pro likvidaci společnosti.
Společnost TV-6 nabídla loni na jaře svou půdu části zaměstnanců televizní společnosti NTV, kteří odmítli spolupráci s plynárenským koncernem Gazprom, jenž se ujal kontroly tohoto soukromého kanálu. Podle vzoru zaměstnanců České televize tehdy pracovníci NTV pořádali mítinky a získali velkou podporu veřejnosti s tím, že jde o potlačování svobody slova. Nakonec ředitel kanálu Jevgenij Kiseljov a několik desítek jeho spolupracovníků přijali nabídku Berezovského a přestoupili do TV- 6. Kdysi bezvýznamný kanál, který se orientoval především na mládež, se stal jedním z nejsledovanějších v Rusku.
Kiseljov zatím páteční rozhodnutí soudu nijak nekomentoval. V minulosti tvrdil, že nátlak na TV-6 je řízen Kremlem a že jde opět o snahu potlačit svobodu slova.
Ředitel Centra extrémní žurnalistiky Oleg Panfilov prohlásil, že jde o politickou záležitost. „Někdo má výhodu z toho, že se osvobodí od poslední televizní společnosti, která kritizovala moc,“ uvedl. Za neopodstatněné považuje rozhodnutí soudu tajemník Ruského svazu novinářů Michail Fedotov.
Berezovskij, který je faktickým majitelem TV-6, se již několik měsíců skrývá v zahraničí. Ruská prokuratura jej obvinila z finančních machinací a vyhlásila po něm pátrání na ruském území. V minulých dnech se objevily informace, podle nichž chtěl své akcie prodat Financial Times. On sám to však nepotvrdil.

-čtk-

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.