Situace v oblasti svobody tisku se zhoršila

7. 1. 2002 09:01

— Mohlo by vás zajímat —

Ležák Gambrinus 12 se představuje s kampaní „Zralci na chmelu“

Ze stínu desítky vystupuje ležák Gambrinusu s kampaní od agentury McCann Prague a spoty od Boogie Films.

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Situace v oblasti svobody tisku se podle mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) v loňském roce mírně zhoršila. I když podle statistik organizace zahynulo při výkonu povolání „jen“ 31 novinářů, výrazně se zvýšil počet případů, kde se stali terčem útoků. Přibylo i cenzury, výslechů a věznění žurnalistů.
RSF ve výroční zprávě, kterou tento týden zveřejnila v Paříži, uvádí, že loni zemřelo při výkonu povolání o jednoho novináře méně, než v roce 2000. Statistika této organizace je mírnější, než výsledky bádání Světové asociace novin (WAN) rovněž sídlící v Paříži, která do konce loňského listopadu napočítala po světě 56 případů úmrtí novinářů oproti 53 za celý rok 2000.
V ozbrojeném konfliktu přišlo podle RSF o život devět reportérů, přičemž osm z nich zemřelo při zpravodajském krytí konfliktu v Afghánistánu.
Obě organizace zabývající se svobodou tisku se zhruba shodují v odhadech počtu uvězněných novinářů. Podle RSF se v současnosti nachází za mřížemi 110 žurnalistů. Reportéři bez hranic napočítali loni 489 výslechů novinářů, 716 útoků a výhrůžek a 378 případů cenzury.
Počet vyslýchaných žurnalistů se podle RSF loni zvýšil o 50 procent a množství útoků a výhrůžek na jejich adresu o 40 procent. Podstatně vzrostl i počet případů věznění novinářů, přičemž prim v této oblasti hrají asijské země, jako Írán, Barma, Čína či Nepál.
Reportéři bez hranic také upozornili na dopad zářijových teroristický útoků v USA na svobodu tisku. Podle nich se především v Kanadě a Spojených státech poté vyskytly případy zpochybňování práva na ochranu zdroje a byla posílena kontrola internetu.

-čtk-

Jak Kofola sedm let ladila novou identitu? Čtěte v MAM 12/2024.

Další zajímavé čtení