Amélie historicky nejúspěšnějším francouzským filmem ve Spojených státech

23. 1. 2002 17:01

Nezařazené

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

„Amélie z Montmartru“ se o posledním víkendu stala komerčně nejúspěšnějším francouzským filmem v Severní Americe, když překonala 20 let starý rekord komedie Edouarda Molinara „Klec bláznů“.
Snímek Jeana-Pierra Jeuneta s Audrey Tautouovou v hlavní roli již v severoamerických kinech – tedy v USA a Kanadě – vydělal 21,12 miliónů dolarů, zatímco Molinarův snímek s Ugem Tognazzim a Michelem Serraultem 20,4 miliónu.
„Amélie z Montmartru“ se drží již 12 týdnů v první dvacítce nejnavštěvovanějších filmů, přestože se promítá jen v omezeném počtu kin. O minulém víkendu za ní diváci zaplatili 1,3 miliónu dolarů.
Snímek, který se ve Francii jmenoval „Le fabuleux destin d’Amélie Poulain“ (Báječný osud Amélie Poulainové) a ve zbývající Evropě se uvádí jen jako „Amélie z Montmartru“, se v USA promítá pod stručným názvem „Amélie“.
„Amélii z Montmartru“ distribuuje v USA společnost Miramax, která uváděla i italský snímek Roberta Benigniho „Život je krásný“. Ten dostal v roce 1999 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film a vydělal celkem – pro zahraniční film – rekordních 57 miliónů dolarů. Také Francie letos navrhla Amélii na Oscara ve stejné kategorii.

-čtk-

Redakce MAM

Další zajímavé čtení