Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

Čeští olympionici představili kolekci pro hry v Tokiu

20. 11. 2019 19:11

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Čeští olympionici budou reprezentovat na letních hrách v Tokiu s nápisem Czech Republic a jeho japonským ekvivalentem na prsou. Hlavní motiv olympijské kolekce dnes představili jeho tvůrci a čeští sportovci v Japonském kulturním a informačním centru v Praze. Motiv i grafický prvek vytvořil akademický malíř Milan Jaroš

Spojovacím grafickým prvkem oblečení a nástupové kolekce bude gymnastická figura, která vznikla nejen na počest legendárních československých olympijských medailistů včetně Věry Čáslavské, ale také jako vzpomínka na gymnastické hrdiny v sokolském odboji za války.

Český olympijský tým zveřejnil z oficiální kolekce tričko a batoh, které budou v prodeji pro fanoušky. Koupit se budou dát také zimní čepice či ponožky. Z každého prodaného trička s nápisem Czech Republic půjde část na Českou olympijskou nadaci, jež pomáhá sportovat sociálně znevýhodněným dětem. Zboží se dá koupit v obchodech Alpine Pro a na webu Mall.cz.

„Jsme hrdí na Českou republiku a ctíme Japonsko. Jsme hrdí na české sportovce. Už jen účast na olympiádě v Tokiu je ohromný úspěch. Fanoušci by si měli uvědomit, že dostat se na olympijské hry je nesmírně těžké a kvalifikační kritéria jsou neúprosná. Nikdo ze sportovců nepojede do Tokia na výlet, všichni se svědomitě připravují a jsem si jist, že tam nechají všechno, aby uspěli. Chceme vzbudit mezi fanoušky hrdost na český tým, na české sportovce, na každého z nich, kdo se na olympijské hry probojuje,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval

https://www.instagram.com/p/B5FUN5SnLE6/

Firma Alpine Pro poprvé navrhovala olympijskou kolekci v roce 2010 pro zimní hry ve Vancouveru a i letos se na jejím vývoji podíleli stejně jako do Pchjongčchangu 2018 sportovci Martin Doktor, Ondřej Synek, Tomáš Kraus a Kateřina Neumannová. „Je pro nás ctí, že už spolupracujeme deset let. S osvědčeným týmem sportovců se nám pracovalo dobře a výsledkem jsou ultralehké a prodyšné materiály, které se přizpůsobí tamním podmínkám,“ řekl generální ředitel oděvní firmy Václav Hrbek a upozornil na tokijské vysoké teploty, extrémní vlhkost a častý déšť. „Materiály, které perfektně odvádějí pot, poskytnou sportovcům spolu s promyšlenými střihy příjemný komfort při pohybu na sportovištích i při relaxaci v olympijské vesnici,“ prohlásil Hrbek.

Olympijská kolekce bude čítat 20 000 kusů pro sportovce, pro fanoušky pak téměř 190 000 kusů. „Olympijskou kolekci vyrábíme v limitovaném množství podobně jako na předchozích olympiádách a věříme, že se nám u fanoušků podaří o kolekci vyvolat stejný zájem, jako se nám to povedlo u Raškovek či olympijských holínek do Londýna. Množství kolekce jsme ve srovnání s tou zimní o pár tisíců kusů navýšili, snad se tedy dostane na všechny české fanoušky,“ věří Hrbek. V Pchjongčchangu se vyrobilo pro fanoušky 160 000 kusů oblečení z olympijské kolekce.

Nepřehlédněte
Jiří Kejval o zatraktivňování sportu pro mladé lidi

Zbývající kolekci Český olympijský tým představí příští rok v květnu. Kromě volnočasového a sportovního oblečení bude před olympiádou zveřejněna i nástupová kolekce se vzorem vyrobeným modrotiskem přímo pro českou výpravu.

Inspirací pro gymnastickou figuru byly kromě legendární Věry Čáslavské také příběhy perzekuovaných gymnastů. Sokolský odbojář František Pecháček byl popravený v koncentračním táboře za války, jeho kolega a další sokol Jan Gajdoš, stříbrný medailista z olympiády v Amsterdamu 1928, zemřel na konci války na následky věznění v koncentračním táboře. Figura značí vítězný gymnastický postoj.

„Nechali jsme se inspirovat gymnastikou. Stejně jako jsme měli v Riu Emila Zátopka a jeho postavičku, uvažovali jsme o tom, že bychom se nechali inspirovat Věrou Čáslavskou, která v Tokiu 1964 vybojovala tři zlaté medaile. Jenže úspěšných gymnastů v československé historii je daleko víc, takže když máme letos 120 let od založení ČOV a 30 let od revoluce, podívali jsme se na to víc z nadhledu,“ vysvětloval inspiraci Kejval.

Motiv i grafický prvek vytvořil akademický malíř Milan Jaroš, který se podílel na motivu pro OH v Londýně, v Soči a je autorem figurky Emila Zátopka v Riu i zlaté stovky z Pchjongčchangu. „Inspirace gymnastikou je v tomto grafickém prvku jasná a zřejmá, je to vítězná póza, pozice po cvičení ale také pozice při cvičení na kruzích. Inspirací pro výtvarné řešení byla práce historicky slavného českého malíře a designéra Ladislava Sutnara, který patřil v první polovině minulého století k nejlepším evropským výtvarným umělcům v oborech grafického designu a vizuální komunikace. Tvarově vychází figura ze znaků českého kubismu a má ještě jeden skrytý význam, a to je písmenko T jako Tokio,“ dodal Jaroš.

Na výrobě kolekce se aktivně podílel také trojnásobný olympijský medailista Ondřej Synek. Ten má na starosti funkční materiály, které budou v extrémních teplotách a vlhkosti v Tokiu obrovsky důležité. „Dostal jsem několik materiálů, které jsem testoval. Trénoval jsem v nich, spal, běhal, chodil do sauny, pak jsem je pral, sušil, a tak pořád dokola. Stopoval jsem si, za jak dlouho uschnou, jak dlouho vydrží bez zápachu a všechno možné. Můžu slíbit, že sportovci budou mít v Tokiu to nejlepší, co momentálně je k dispozici,“ uvedl Synek.

Psali jsme
Zelené fotbalové dresy? Ani experti se neshodnou

Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

Redakce MAM

Další zajímavé čtení