Shopingy: Letos v nákupních centrech skončily tři stovky prodejen. „Není to žádný Armagedon“

13. 5. 2021 07:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Podle statistik, které MAM poskytla retailová databáze Shopingy, ukončilo od letošního ledna do konce dubna ve 230 českých nákupních centrech provoz 312 obchodů. Nově naopak otevřelo 122 prodejen.

Z dat společnosti, která průběžně analyzuje odchody a příchody značek do obchodních center nejen v Česku, ale také na Slovensku a v regionu DACH, nejvíce odchodů postihl segment módy. Zavřelo 141 prodejen s oblečením (včetně sportovního), doplňky, šperky a obuví. Skončilo také 46 restaurací a kaváren. Nejvíce nových prodejen naopak otevřelo v rámci stravovacích služeb, a to 25.

PSALI JSME
České high street se otřásly v základech. Krize vytvořila nevídané příležitosti

„Všichni čekali nějaký dramatický vývoj v retailu, ale tyto předpovědi se zatím nenaplnily. Žádný Armagedon se nekoná. Zajímavé bude sledovat vývoj v dalších měsících,“ uvedl Jan Hübner, CEO Shopingy. Společnost monitoruje i některé prémiové nákupní ulice. V aktuální statistice figuruje i centrum české metropole. Celkem Shopingy monitoruje 1 800 nákupních centrech v rámci Evropy.  

„Myslím si, že značky teď budou svoje sítě optimalizovat, některé své méně výkonné prodejny zavřou, ale zatím se k žádné dramatické změně neschyluje,“ říká Hübner.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Tomáš Kopsa

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.