Foto: cliocannabisawards.com, Cliocannabisawards.com

VIDEO: Na Clio Cannabis Awards uspěl obraz v poli i dokument

4. 1. 2021 05:01

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

V druhém ročníku soutěže Clio na podporu trhu s konopím uspělo 72 marketingových projektů. Odborná porota rozdělila tři ocenění Grand Clio, nejúspěšnějším projektem se stal obří obraz v poli Trust The Earth Farm Art spojený se vzdělávací kampaní.

Bohatý byl druhý ročník soutěže Clio Cannabis Awards 2020, která oceňuje marketingovou komunikaci na podporu rostoucího trhu s marihuanou. „Naším cílem je nastavit standard pro marketing věnující se marihuaně a ukázat na lidi, jejichž průkopnická práce je klíčová pro růst trhu, jenž pak může lépe sloužit celé veřejnosti,“ uvedl Michael Kauffman, šéf soutěže Clio Cannabis.

Oproti prvnímu ročníku, kdy bylo uděleno 25 cen a dalších osm prací se umístilo na shortlistu, přibylo pět kategorií a bylo rozděleno 43 medailí včetně tří cen Grand Clio a dalších 29 projektů se umístilo mezi nominovanými.

Porota složená ze 14 odborníků z byznysu s marihuanou udělila také poprvé dvě speciální ocenění — za celoživotní přínos rapperu Snoop Doggovi a takzvanou Impact Award. Uznání za nejvýznamnější společenský dopad získala americká nezisková organizace Last Prisoner Project, jež se prostřednictvím osvětových kampaní, intervencí i advokacie snaží osvobodit každého ze zhruba 40 tisíc vězňů odsouzených za prohřešky spojené s marihuanou, která je ovšem už dnes na většině území USA legální.

Nejhojněji zastoupená byla kategorie Brand Design, v níž bylo uděleno jedno zlaté, dvě stříbrné, šest bronzových ocenění a dalších deset kampaní se dostalo na shortlist. Nejméně prací uspělo v kategorii Digitál/mobil (jeden bronz a jedna nominace). Nejúspěšnější prací se stal projekt Trust The Earth Farm Art, jenž získal Grand Clio v kategorii Partnerství/Spolupráce, zlato za produkci v Tisku/OOH, a stříbro za PR.

Na výběr nejúspěšnějších projektů se můžete podívat níže. Kompletní výsledky jsou na webu Clio Cannabis Awards.

Trust The Earth Farm Art

Společnost Charlotte‘s Web v rámci dlouhodobé kampaně Trust The Earth, s níž osvětou upozorňuje na pozitivní účinky konopí jako přírodní alternativní léčby, vytvořila ve spolupráci s designovou agenturou Studio Number One z Los Angeles obrovský obraz na 28 hektarech pole (sedminásobek rozlohy Václavského náměstí v Praze).

Spolu s kampaní od PR agentury WKC z Miami získal projekt přes 258 milionů získaných impresí včetně zmínek ve světových médiích. Povědomí o značce Charlotte‘s Web vzrostlo o 30 procent a vydařila se i vzdělávací kampaň, která pomohla zvýšit informovanost lidí o účincích konopí.

It’s All Gravy

Grand Clio za PR získala společnost Kiva Confections za kampaň od agentury Autumn Communications z LA. Týkala se limitované edice omáčky na krocana infuzovaná rychle působící marihuanou k tradičnímu slavnostnímu pokrmu na svátek Díkuvzdání, k němuž se v Americe scházejí celé široké rodiny. Jak kampaň tvrdila, pomáhá taková omáčka zdárně přestát i příbuzné, které člověk jinak nesnese. Ačkoli byl loni poprvé dostupný produkt k dispozici pouze v Kalifornii, pozornost si získal po celých Spojených státech. Podle firmy Kiva získal 1,3 miliardy impresí v médiích a na sociálních sítích, dostal se i do populárních nočních talkshow.

The Puffco Peak Pro

V kategorii Inovace produktu/služeb získal Grand Clio chytrý vaporizér Puffco Peak Pro od společnosti Puffco. Dabovací zařízení na rostlinné extrakty díky zabudované elektronice hlídá a udržuje adekvátní teplotu, umožňuje měnit nastavení přes mobilní aplikaci. Podle serveru Muse by Clio kombinace funkcionality a designu nemá na trhu srovnání.

Dennis: The Man Who Legalized Cannabis

Zlato v kategorii Osvěta/Obhajoba získal dokument od společností PAX Labs a Bone+Gold o aktivistovi a podnikateli Dennisu Peronovi, jenž se stal ikonou boje za legalizaci marihuany por lékařské účely v devadesátých letech minulého století.

Superette Toronto Flagship

V kategorii Brand Design byl zlatem oceněn hravě nadčasový retro návrh vlajkové prodejny značky Superette v Torontu. Každé zákoutí prodejny je podle společnosti „promyšleně zásobeno tak, aby zákazníky překvapilo i potěšilo.

Hashterpiece

Další „zářez“ pro společnost Kiva představuje spot od pordukční společnosti Biscuit, který získal na Clio Cannabis Awards stříbro v kategorii Film/Video (Grand Clio ani zlato v ní uděleno nebylo). Spot se svérázným komentářem představuje proces výroby čokolády infuzované THC. Firma Kiva na soutěži získala spolu s dalšími kampaněmi celkem šest ocenění.

Humboldt Story

Ani v kategorii produkce Filmu/Videa nebylo uděleno zlato. Stříbrné ocenění ale získal další dvacetiminutový dokument Dereka Mullera a marketingové agentury Wick & Mortar soustředící se na marihuanový průmysl a společnosti Pacific Expeditors. Vychází z příběhů farmářů Pata Andrewse a Susan Combes, kteří patří k farmářům z kalifornského regionu Humboldt. Marihuana se zde začala pěstovat zhruba ve stejnou dobu, jako bylo založeno technologické centrum v Silicon Valey. Farmáři tak „náhodou“ postavili základy mnohamiliardového průmyslu.

Foto: cliocannabisawards.com, Cliocannabisawards.com

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.