Foto: Youtube.com | SAAQ

VIDEO: Děti s radary na zádech. Kampaň má varovat nezodpovědné řidiče

24. 9. 2020 01:09

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Kanadská kampaň varuje nezodpovědné řidiče, aby dodržovali předepsanou rychlost nejen v okolí škol a nenechali se rozptylovat. Pro Société de l’assurance automobile du Québec (SAAQ) ji vytvořila agentura lg2.

Radarů poblíž silnic se někteří naučili nevšímat, pokud v blízkosti nestojí policejní vůz. Evidentně to není problém jen v Česku, ale i v Kanadě. Jak může být takový neduh nebezpečný, se rozhodla upozornit tamní agentura lg2, která koncept využila v kampani pro instituci Société de l’assurance automobile du Québec (SAAQ), která v Québecu poskytuje veřejné pojištění automobilů či vydávání řidičských průkazů.

Aby reklama docílila kýženého efektu, byly radary zobrazující aktuální rychlost sundány ze sloupů a umístěny rovnou na záda dětí místo aktovek. Ve spotu jsou pak podle tvůrců zobrazeny reakce skutečných řidičů a řidiček.

„Nikdy jsem nic podobného neviděla, donutilo mě to k zamyšlení,“ říká jedna z nich.

„Podstatně více rodičů v dnešní době povzbuzuje děti k tomu, aby do škol chodily pěšky nebo jezdily na kole, takže je podobná kampaň nesmírně aktuální,“ říká k tomu Luc Du Sault kreativní šéf kampaně a viceprezident i partner v agentuře lg2, která se na projektu podílela spolu s produkční agenturou BLVD. „Chtěli jsme do toho řidiče vtáhnout tím, že jejich rychlost zobrazíme přímo na dětech. Od toho už byl jen krůček k tomu, abychom využili batohy s radary,“ dodává.

Na klip „Živé radary“, který běží na sociálních sítích od 8. září navazuje i spot určený pro online i TV, jenž je nasazen od 14. září do 11. října. Ten se věnuje nesoustředěnosti za volantem. V hlavní roli je kluk, mluvící francouzsky do obrazovky, který říká: „Doufám, že se vám hlava nezatoulala sem, nebo sem,…“ a s prostřihy ukazuje na běžné situace, na něž můžeme v průběhu dne myslet. Jóga, meeting na zoomu, děti ve škole, fronta před obchodem, vyberte si. „Potřebuji totiž, abyste byli myšlenkami právě tady a teď,“ pokračuje dál, zatímco přechází přes přechod, kde před ním na poslední chvíli zastaví řidička, která před tím byla myslí někde jinde…

Obě videa pak doprovází ještě rozhlasový spot v angličtině, v němž hlas rychle oznamuje: „Dnes ráno poblíž školy auto srazilo a zabilo malého chlapce.“ Na upozornění z režie hlasatel zpomaluje rychlost řeči a s ní se mění i zpráva ­– přes „Dnes ráno poblíž školy auto srazilo a zranilo malého chlapce,“ až po „Dnes ráno poblíž školy se auto vyhnulo malému chlapci.

Koncept kampaně svou jednoduchostí vybízející k zamyšlení částečně připomíná i legendární spot z kampaně Embrace Life horující za používání bezpečnostních pásů, která se stála reklamou roku a dlouhou dobu si držela přední místo mezi nepopulárnějšími edukativními videi na YouTube. Klip, jenž pro Sussex Safer Roads Partnership režíroval David Cox, si ale vystačil prakticky beze slov a neobvyklým způsobem pro tento žánr reklamy donutil k zamyšlení desítky milionů lidí.

Foto: Youtube.com | SAAQ

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.