Lego má pomáhat nevidomým. V Česku zatím ne

27. 8. 2020 01:08

— Mohlo by vás zajímat —

Máme první fotky z Agentury roku. Podívejte se, jak jsme oslavili vítěze!

Letošní slavnostní předávání cen Agentury roku proběhlo v úterý 16. dubna v prostoru Václaváku 22. Bylo s námi u toho přes sto hostů a zábava byla ohromná. Přinášíme vám první část fotogalerie.

Reklama
SDG

Lego kostičky s Braillovým písmem budou do půl roku dostupné nevidomým dětem ve dvaceti zemích světa. Firma se k jejich rozšíření rozhodla po loňském úspěšném pilotním programu. Nové sety poskytne zdarma vybraným organizacím.  

Od 20. srpna již putují kostičky do sedmi zemí: Brazílie, Dánska, Francie, Německa, Norska, Velké Británie a USA – budou tak v šesti různých jazycích. Zkraje roku 2021 by už mělo být k dispozici jedenáct jazykových mutací ve dvaceti státech. Ohledně Česka rozhodnutí ještě nepadlo. Závisí i na zájmu a zapojení lokálních neziskových organizací.  

Lego Braillovy kostky má zábavnou a interaktivní formou pomáhat dětem naučit se Braillův systém psaní a rozvíjet jejich hmat, protože na sobě mají písmena a číslice vytvořená pomocí prostorově vyčnívajících „knobs“. Krom toho jsou číslice a písma na kostce vyraženy i obvyklým způsobem, aby si mohly společně hrát zdravé i hendikepované děti. 

Systém je plně kompatibilní s klasickými kostkami a doprovází jej pedagogická koncepce, která zahrnuje příklady, jak si lze s kostkami hrát a zároveň se učit. Firma za tímto účelem spustila web www.LEGObraillebricks.com. Má v plánu vytvořit Facebookovou komunitu, kde by sdílela nové nápady na práci se stavebnicí a zapojila i odbornou veřejnost.  

Firma uvádí, že například ve Spojených státech se Braillovo písmo učí číst pouze 10 procent nevidomých dětí, v porovnání s 50 procenty v 50. letech 20. století (zpráva Národní federace nevidomých).  

Redakce MAM

Další zajímavé čtení