25. prosince

Rok 2018: Nazelenalá komerční komunikace

Komerční komunikace si stále více všímá ekologie, trvale udržitelných hodnot a rovnoprávnosti. Tato témata ze soutěží prosakují už i do komunikace masových značek a sahají i na peníze, které nejsou ve firmách určené přímo na CSR. Do jisté míry jde stále o greenwashing, ale ten velký kus optimisty ve mně doufá, že se bude míra zeleného pozlátka zmenšovat a bude to mít […]

číst

Komerční komunikace si stále více všímá ekologie, trvale udržitelných hodnot a rovnoprávnosti. Tato témata ze soutěží prosakují už i do komunikace masových značek a sahají i na peníze, které nejsou ve firmách určené přímo na CSR. Do jisté míry jde stále o greenwashing, ale ten velký kus optimisty ve mně doufá, že se bude míra zeleného pozlátka zmenšovat a bude to mít skutečný smysl.

Je ještě dost práce, protože většina průzkumů alespoň z Česka ukazuje, že lidé jsou sice naklonění zeleným tématům, ale nejsou ochotni za zelené produkty a služby platit rozumnou cenu. Diskuse o nich se bude muset teprve otevřít. Touží po tom nejen samotní výrobci férovějších produktů, ale i ti, kteří je pomáhají prodávat, že?

Na globální úrovni mě zaujala kampaň od Mattela pro Barbie s názvem The Dream Gap. Barbie utvrzovala celé generace ve stereotypní představě o ženách, pak jí ale začaly klesat prodeje. Otevřela se tedy problematice ještě víc a zjistila, že si už pětileté holčičky myslí, že jsou méně inteligentní než chlapci. Teď chce přispět k nápravě. Vývoj tímhle směrem je nezbytný, pokud chce značka, které bude za tři měsíce 60 let, vůbec přežít. Dnešní rodiče – mileniálové – podle několika průzkumů investují své peníze mnohem víc do podpory svých hodnot, než tomu bylo u předchozí generace rodičů.

Na českém trhu považuji za zásadní kampaň Touching Masterpieces od Geometry. Ani ne tak kvůli počtu sošek z kreativních soutěží, což ovšem rozhodně stojí za zmínku, protože jich je 18, ale především kvůli tomu, že umožnila pomoci lidskosti a ukázala konkrétní možnost využití technologií. Je za tím hodně práce, zvídavost a jasný záměr.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení