ČRo s další stanicí – analogovou

4. 6. 2007 00:06

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Agentura roku: porota za vášnivé diskuse vybírala odpovědnou agenturu

Již třetí zasedání poroty v rámci Agentury roku, kterou pořádá týdeník Marketing & Media, mělo za úkol vybrat odpovědnou agenturu. Odborným garantem této kategorie je Asociace společenské odpovědnosti.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Rada Českého rozhlasu minulý týden odsouhlasila několik změn, které ovlivní profilo-vání veřejnoprávních stanic.

Zejména doporučila generálnímu řediteli Českého rozhlasu Václavu Kasíkovi, aby na středních a dlouhých vlnách zřídil novou stanici výhradně mluveného slova. Obsah by zajišťovaly okruhy ČRo 6 a Rádio Česko.

ČRo 1 – Radiožurnál zůstane stanicí pro nejširší vrstvy se zastoupením hudby. Nový okruh by využil prostor zejména středních vln, které jsou na rozdíl od VKV do-stupné a pro mluvené slovo mají dostatečnou kvalitu. Vytvoření ta-kovéto stanice jsem velmi naklo-něn,“ řekl M&M programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek.

MEZITITULEK: Více pro Radiožurnál

Rada také reflektuje na současný stav, kdy klesá poslechovost ČRo 1 – Radiožurnál a diskutuje se o jejím nedostatečném finan-cování. Rada ve svém usnesení Kasíkovi výslovně doporučila „zkvalitnit program a posílit finance stanice“. Nechce ani, aby se pokračovalo v zamýšleném přeformátování stanice.

Rozhodnutí Rady z minulého týdne jsou průlomem v dosavadním optimismu z digitalizace v oblasti elektronických médií.

Nyní by měl rozhlas zastavit další investice do rozvoje digitálního vysílání a zaměřit se na stávající platformy, jež mají relevantní konkurenci ze strany komerčních rádií.

MEZITITULEK: Realismus s digitálem

Svědčí o tom i další usnesení Rady, v kterém Kasíkovi doporučila „zastavit přípravu dalších digitálních stanic, jelikož přepnutí analogového vysílání na digitální nemá za-tím stanovený ani výhledový termín.“ Podle Rady ČRo by vznikem dalších digitálních stanic nebyly hospodárně využity koncesionářské poplatky. Rada se nepři-klonila k žádnému ze čtyř řešení, které Kasík navrhl v souvislosti s dalším analogovým vysíláním ČRo 4 – Radio Wave. To zatím vysílá na VKV i v Praze, i když Městský soud v Praze toto označil za v rozporu se zákonem. „Počkáme na závěry Ústavu státu a práva AV ČR, na který jsme se v souvislosti z údajnou nezákonností vysílání ČRo 4 Wave obrátili,“ dodal Medek.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení