Seznam s obrázky

30. 4. 2007 00:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

O2 a Air Bank prohlubují spolupráci s platformou Unity

Věrnostní platforma Unity navazuje na dřívější spolupráci O2 a Air Bank, do budoucna se přidají další společnosti ze skupiny PPF.

Reklama
SDG

Ve šlépějích velkých světových internetových vyhledávačů se vydal Seznam.cz, když v uplynulém týdnu spustil na adrese obrazky.seznam.cz službu hledání v obrázcích. Portál na projektu spolupracuje se švédskou firmou Picsearch, která na světovém internetu prohledává více než 1,7 miliardy obrázků. „Obrázek na internetu je globální produkt, u kterého budete těžko hledat nějaká lokální specifika. Hledání v obrázcích jsme proto udělali celosvětové,“ komentoval konečnou podobu služby na svém blogu předseda představenstva Seznamu Ivo Lukačovič.


Pro Picsearch rozhodly velikost databáze, kvalitní filtr citlivého obsahu a ochota upravit hledání pro potřeby českého uživatele. „Pro české podmínky nabídli nejlepší službu. Hledání obrázků je zajímavou příležitostí, která v našem portfoliu služeb zatím chyběla,“ zdůvodnil finální volbu dodavatele ředitel Seznam.cz Pavel Zima.


Zatím bez reklamy


Služba nabídne např. filtrování obrázku podle velikosti (malé, střední, velké), rozdělení na barevné a černobílé nebo filtr citlivého obsahu, který budou moci dospělí uživatelé vypnout. Při hledání se zohlední specifika českého jazyka.


V Seznamu jsou v případě obrazových materiálů připraveni na 30 milionů měsíčních dotazů. Ve srovnání s ostatním hledaným obsahem na světové síti tvoří podíl obrázků cca 14 % a vykazuje rostoucí trend.


S komerčním využitím služby se prozatím nepočítá. Nasazení reklamního formátu na stránku se však Seznam do budoucna úplně nezříká


 


26obr_seznam_obrazky.jpg


UŽ I ČESKY. Vyhledávač Picsearch nabízel dosud pro našince z jazykově dostupných mutací vedle anglické jen slovenskou. Česky začne mluvit až prostřednictvím Seznamu.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Demagog.cz varuje v nové kampani před dezinformacemi

Projekt Demagog.cz spustil kampaň s cílem bojovat proti šíření dezinformací v České republice. Mottem „Dezinformace nás mohou zasáhnout více, než si myslíme“ se projekt snaží zdůraznit naléhavost osvěty veřejnosti o rizicích, která pro společnost čím dál více představují dezinformace.