Out-of-home kampaň? Od stolu za 10 minut!

12. 3. 2007 00:03

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Teplická reklamní agentura Nordeko totiž oznámila dotažení projektu Optimal. Ten v současnosti umožňuje plánování a optimalizaci kampaní, ale i jejich monitoring v rámci zhruba 18 tisíc reklamních nosičů formátu billboard na území celé ČR. Zároveň už odstartovaly práce na doplnění databáze o bigboardy a CLV. Podle představitelů Nordeko by kromě klientů měly systém ocenit i outdoorové firmy, jež nyní kvůli zdlouhavým výběrům a duplicitním rezervacím ne vždy prodávají očekávané objemy. Zároveň má jít o impuls k přechodu na 14denní periodicitu kampaní i na billboardech.

Tak trochu stranou zájmu

Nordeko si přitom na přílišnou publicitu nepotrpí. Svých několik dní mediální slávy – a dlužno dodat, že spíše nechtěných – si firma užila v průběhu dusného volebního podzimu 2004. Právě hloubkový průzkum Severočechů stál na začátku pochybností o skutečné ceně „upřímné“ outdoroové kampaně bývalého socialistického premiéra Grosse. Z verze ČSSD o 40 milionech se tak rázem stala 80-100milionová realita. „Ale právě na simulaci této akce naším tehdejším systémem jsme si ověřili, že i takto masivní kampaň se dá postavit takřka od stolu,“ vzpomíná na rušné časy managing director Dan Chalupa.

Ani dnes to není s vystupováním ve sdělovacích prostředcích nijak žhavé. „Systém Optimal jsme za vynaložení zhruba 10 milionů korun průběžně vyvíjeli poslední tři roky. Dále v tom pokračujeme a za normálních okolností bychom to považovali za čistě interní a obchodní téma. Nyní bychom ale rádi na naše řešení upozornili spíše proto, že v poslední době máme určité indicie o snaze cizích subjektů parazitovat na výsledcích naší práce,“ naznačuje důvody nejnovější prezentace předseda představenstva Nordeko Tomáš Volf.

Od zadání až k postavení

Na začátku je objednávka klienta daná robustností kampaně, jejími omezeními (např. místa v okolí škol, konkrétní období atd.), cílovými skupinami a preferencemi (např. percentuální síla složek města, dálnic, tahů). Na konci je návrh na optimálně postavenou kampaň. Systém zahrnuje do svých kalkulací mj. cenu za reklamní plochu u jednotlivých dodavatelů, parametry OTS, CPT, dlouhodobé rezervace u některých ploch nebo šanci, že část vybraných nosičů půjde zakoupit v režimu last minute (podle on-line vedených statistik prodejnosti a obsazenosti nosičů v jednotlivých obdobích a konkrétních lokalit). Kombinací omezujících podmínek a možností sestaví Optimal automaticky reklamní kampaň o požadované síle (případně v rámci reportu vysvětlí, proč nevybral některé původně uvažované plochy). Součástí výstupu pro zadavatele je seznam ploch tvořících kampaň, včetně kompletních detailů o jednotlivých nosičích (kvalitativní parametry, foto, mapa v GPS formátu).

Místo lidí stroj

Co je vlastně na systému tak převratného a pro venkovní reklamu nepostradatelného? „Optimal bych přirovnal k navigaci v dopravě. Je stejnou změnou při stavbě reklamní kampaně, jako je použití navigace GPS místo hledání v papírových atlasech,“ je přesvědčen Volf, podle kterého by rozšíření systému urychlilo trend zkvalitňování nabídky billboardových ploch.

Optimal je postaven na bázi technologie GPS, nespokojí se tedy např. s polohou panelu, uvedenou v tzv. rodném listě, ale přesvědčí se o ní přesným zaměřením. Algoritmus pracuje s tzv. ideálními množinami, což by mj. mělo zaručit, že v konkrétní kampani se nevyskytnou dvě plochy vedle sebe. „Systém je schopný po takřka bleskovém zpracování do deseti minut odpovědět provozovateli na nabídku formou přesných požadavků na rezervaci nosičů pro kampaň. Při standardních výběrových řízeních, kdy se musí předkládat kromě ceny také seznam nabízených ploch, může tento faktor hrát ve prospěch uživatele Optimalu klíčovou roli. V konečném důsledku jde o ekonomičtější alternativu k práci až několika lidí jak na straně outdoorových operátorů, tak i mediálních agentur. To je samo o sobě hezké, ale zároveň nesmírně citlivé a do jisté míry i nepopulární téma,“ nediví se některým negativním ohlasům Chalupa.

Vedle rozšíření na další nejvíce používané tuzemské formáty má Nordeko zálusk i na bohatší trhy v sousedství. „Model by byl naprosto stejný, jen databáze např. pro Německo samozřejmě několikanásobná. Počítám ale, že naprogramování takového trhu by neznamenalo více než víkend práce,“ vyhlíží s optimismem přes hranice Volf.

Optimal

software na bázi GPS, který automaticky zpracuje nabídky provozovatelů ploch

ze seznamu volných (nabídnutých) ploch na dané období sám vybere nejvhodnější plochy (faktory: cena, kvalita, lokalita, vyloučení duplicit) a navrhne postup nákupu

zabraňuje chybnému nákupu ploch vedle sebe nebo proti sobě od různých provozovatelů, příp. nerovnoměrnému nákupu nosičů

zajistí ideální rozpočítání kampaně na základě demografických nebo obchodních požadavků

pomocí souřadnic GPS ověřuje často nepravdivé informace, kdy jsou z obchodních důvodů plochy prodávány pod atraktivnějším názvem náměstí, center nebo větších měst

dokáže preferovat jednotlivé dodavatele nebo jednotlivé plochy, o které má zadavatel zájem vzhledem k objemovým provizím

umožní sestavení kampaně během několika minut

dokáže snížit cenu nákupu a přitom dosáhnout kvalitnějšího zásahu respondentů

uživateli stačí pro nákup outdooru jeden zaměstnanec, Optimal může být provozován na serveru firmy nebo být přístupný přes webové rozhraní

Zdroj: nordeko

Nordeko

teplická reklamní agentura, založená v roce 1992

rozsah činnosti: realizace reklamních kampaní, marketingové strategie a komunikace, public relations (PR), komplexní mediální servis, vlastní produkce (grafické a typografické studio)

obrat v roce 2006 ve výši 110 milionů korun

Zdroj: www.nordeko.cz


22obr_outdoor-IV.jpg

PŘEHMATY NEHROZĺ. Optimal by měl mj. garantovat zamezení duplicity a zabránit nerovnoměrnému nákupu reklamních ploch.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.