Dvě asociace, jedna měna?

9. 5. 2006 00:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Praktické rozštěpení trhu české venkovní reklamy se minulý týden stalo skutečností. Velké společnosti stojící dosud mimo stávající Asociaci venkovní reklamy (AVR) představily vlastní projekt s názvem Česká asociace venkovní reklamy (ČAVR). Sdružení v čele s prezidentem Radkem Pokorným chce podle svého prohlášení zlepšit postavení a pověst venkovní reklamy na trhu. Stejný cíl má už několik let i AVR, podle nové asociace ji ovšem brzdí nízká efektivita a údajně špatná pověst. Zatímco AVR odhaduje, že její členové znamenají asi 40 % trhu (s velkými společnostmi BigBoard, outdoor akzent a RailReklam v čele), ČAVR podle dostupných informací hovoří za minimálně stejně velkou (ne-li větší) komunitu.

Otevření a obezřetní
Dvojice programových nečlenů AVR – společností JCDecaux a euroAWK – spojila při instalaci nového subjektu síly s firmou News Outdoor ČR, která v lednu za relativně bouřlivých okolností opustila řady AVR. Podobně jako AVR chce být i ČAVR v oblasti venkovní reklamy partnerem nejen ostatním komerčním subjektům, ale i orgánům státní správy. „Budeme dbát na prosazování oborových cílů, usměrňování legislativy, formulování odborných stanovisek a působit na lepší přijímání out-of-home médií veřejností. K dosažení svých cílů zvolíme vhodné nekonfrontační prostředky a osvědčené nástroje,“ shrnul náplň činnosti asociace Radek Pokorný, podle něhož bude v cílech hrát prim zavádění a vývoj několikrát nastartovaného a následně pohřbívaného jednotného měření venkovní reklamy.
Navzdory některým obavám z elitářství a uzavřenosti chce být nová asociace otevřená a podle Pokorného ráda přivítá další členy ochotné respektovat dosud blíže nespecifikované stanovy a principy ČAVR. „Budeme však obezřetní vůči společnostem, které nehodlají respektovat etické normy spolupráce mezi členy i svého vystupování na trhu,“ dodal Radek Pokorný. Nejen mezi řádky jde zřejmě o vzkaz některým společnostem z AVR, které se charakterem a směřováním svých aktivit na trhu dostaly do konfliktu se silnými hráči z ČAVR. Pomyslnou dělicí čarou a jablkem sváru mezi oběma asociacemi mohou být např. exkluzivní smlouvy v určitých lokalitách, které jedna strana logicky hájí a druhá stejně logicky napadá.

Kdo je morální vítěz?
AVR ještě přednedávnem ústy firmy BigBoard naposledy zkoušela oslovit zakladatele ČAVR s představou vzniku nového společného sdružení s jasně deklarovanými společnými zájmy (viz M&M 16/2006). Nyní jsou sice karty rozdány poněkud jasněji, případné budoucí zastřešení oboru jedním sdružením se však zdá být v nedohlednu. Firmy v AVR až dosud podle svých možností propagovaly médium (dvě větší akce za poslední dva roky) a lobbovaly na úřadech. Členům nového sdružení vytýkala AVR v těchto otázkách pasivitu a dnes je pro ni asi stěží stravitelné, že štafetu „zachránců média“ by přebraly právě tyto firmy.
V prohlášení, s nímž si AVR pospíšila ještě před startem ČAVR, však „stará asociace“ označila vznik nového subjektu za signál pozitivního posunu v otázce spolupráce v odvětví. Jako základ možné spolupráce vidí AVR jednotné měření. „Navrhujeme společně se zástupci ČAVR uskutečnit kulatý stůl a projednat Návrh akčního plánu společného měření venkovní reklamy,“ vyzvalo kolektivní vedení AVR novou asociaci.

Do roka vše naruby
Právě hledání (a nalezení!) spolehlivého a financovatelného výzkumu je možná zlatým hřebem celého představení minulých dnů. Před rokem dokončila domácí firma GfK Praha propojení výzkumu Outdoor Media Projekt (OMP) se studií Outdoor Target Groups (OTG), což ve výsledku umožňuje plánovat kampaně s ohledem na konkrétní cílové skupiny, a splnila tak zadání vypracované AVR a odborníky z AKA Research (viz M&M 20/2005). Už v této době však i v rámci AVR panovaly rozdílné názory. Diskutovalo se nejen o modelu vlastnictví výzkumu, ale koketovalo se např. i s britským systémem Postar. Vyjádření zakladatelů ČAVR byla tehdy ještě méně konkrétní.
Po roce by se náhodný kolemjdoucí asi nestačil divit. ČAVR si totiž k narozeninám dala dárek v podobě zakoupení starého známého řešení od GfK. „Součástí plného servisu pro klienta je DATAPlan Outdoor pro přípravu outdoorových kampaní,“ představil kompletní podobu řešení ředitel GfK Praha Michal Ševera.
Se změnou v rétorice si pospíšila i AVR. Tu nejnověji oslnil inovovaný G-Wert2 používaný německým profesním sdružením Fachverband Aussenwerbung (FAW). Využití tzv. frekvenčního atlasu demonstroval na prezentaci AVR David Slavík, jenž spolupracuje jak s FAW, tak s rakouským oborovým sdružením. Podle představ vedení AVR by mělo hledání jednotné měny pokračovat ustavením sku-piny složené z vlastníků ploch, zástupců Asociace komunikačních agentur (AKA) jako jednoho z vlastníků projektu a představitelů výzkumných oddělení mediálních agentur.

AKA: hlavní jsou data
A co na to partneři na trhu? Pro AKA není důležitý počet asociací působících na domácím trhu, ale konsensus v jednom jediném měření. „Asociace by se měly dohodnout mezi sebou, jiný model pro nás není akceptovatelný,“ vidí situaci jasně nový prezident AKA Martin Štěpánek.
Paradoxem všech paradoxů tak může být stav, kdy AVR přistoupí na něco, co sama původně připravovala a rozjížděla. V současné době to bude chtít zřejmě hodně sebezapření.


22obr_asociace.jpg
SHODNOU SE? ČAVR zakoupla měření, které AVR pomáhala vyvíjet. Potěší AVR (Alexandr Křížek, vlevo) a ČAVR (Radek Pokorný, vpravo) vzájemnou dohodou AKA (Martin Štěpánek, uprostřed).


Rozpůlený outdoor
Kdo je kdo?
AVR
Barth-Media
BigBoard
outdoor akzent
RailReklam
Rapid
RS Servis
WIP reklama

ČAVR
euroAWK
JCDecaux
News Outdoor ČR
přidružení členové: Avenir, AWK Ambiente, CLV ČR, Euro Plakat Group, Oris a Rencar

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.