Dorostli jsme až ke střední velikosti

21. 3. 2005 00:03

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Po přestavbě u konkurence proběhly restrukturalizační procesy i u vás. Přiblížíte jejich podstatu?
Vize je taková, že hlavní společnosti, jako jsou Magnum, Lucerna Media a BigBoard, sloučíme. Celou skupinu bude prodejně nadále zastupovat společnost BigMedia. Funkčnost a specializace zůstane zachována prostřednictvím silného personálního zastoupení a divizionálního členění.
Končí čas určité nezávislosti Lucerny?
Lucerna Media byla a zůstává svébytným projektem, mění se pouze model obchodního zastupování. Vedle posílení střešní značky tak výhody tohoto kroku spatřujeme v provázanější komunikaci a pozitivní motivaci klientů oslovením typu „od bigů až po prodejní regály“. Nadále je ovšem pro Lucernu primární prostředí out-store. Důvody restrukturalizace byly jinak čistě formální, vše je jednodušší z hlediska auditů, daňového poradenství atd. Dramatičtější byly spíše zmíněné personální změny.
Není tajemstvím, že některé posily ještě nedávno působily u konkurence. Nevyvolá to na trhu dílčí nepohodu?
Nemyslím, že nějak výrazně. Rozvojové plány naší skupiny těmto „posilám“ zkrátka umožňují větší prostor pro seberealizaci. S outdoor akzent, odkud přicházejí, nemáme výrazné rozpory, v jistém smyslu je pro nás jejich existence na trhu potřebná a nutná.
Překvapíte trh sami něčím novým?
Myslím, že naše dosavadní angažovanost ve velkém a malém formátu a zároveň snaha o posílení pozice v české špičce kvalitního outdooru spěje k dalšímu kroku. Do konce roku bychom rádi byli aktivní i v oblasti formátu středního, nicméně přesnější obrysy dostává tento projekt právě v těchto dnech.
Jak vůbec vnímáte poslední měsíce a roky české venkovní reklamy?
Vývoj naplnil naše očekávání, daná i celkovou ekonomickou situací. Celé odvětví zažilo dva špatné roky. Ten předloňský byl asi nejhorší, loni už se situace začala zlepšovat. Letos máme zatím důvody k optimismu. Klienti se naučili sázet na přitažlivé a inovativní formáty. Provozovatelé ploch zase výrazně zapracovali na jejich kvalitě. Už zde zkrátka není X malých firem před prodejem, ale větší počet silnějších hráčů.
Co by trh pomohlo dále kultivovat?
Povědomí o outdooru a jeho pozitivnější vnímání zvyšují akce jako loňská společná kampaň Asociace pro venkovní reklamu (AVR). My se snažíme svým dílem pomoci a inspirovat ve spolupráci s Atelierem Spektrum prostřednictvím internetové galerie o kreativním outdooru nebo zlepšit jeho vnímání současnou kampaní Česká ghetta. Médiu i reklamě by určitě pomohlo zvýšení konkurenčního prostředí mezi televizemi, širší prosazení 14denních kampaní, shoda na některém z dostupných měření, popř. uspořádání vztahů s agenturami. Nemá smysl dávat 20% bonus a dalších 15 % jako agenturní provizi. Každé procento slevy by mělo dávat smysl stejně tak jako každá ceníková cena.
Jak vnímáte snahu měst monitorovat situaci ve venkovní reklamě?
Čekáme spíše, co bude následovat po zmapování scény. Získání přehledu je pouze předstupeň k zavedení případných opatření. Důležitá bude samozřejmě Praha. Tady navíc situaci vnímáme jako spíše neuspořádanou ohledně exkluzivit na vybrané formáty.
Nemůže si venkovka obecně za negativní publicitu z větší části sama, třeba v otázce plachet na domech?
Zastávám názor, že plachty nepatří na obydlené domy, byť jde o legálně posvěcenou realizaci. Jejich místo je pouze na obchodních nebo rekonstruovaných stavbách. Touto seberegulací samozřejmě rezignujeme na část příjmů.
Přichází čas tolik přetřásané spolupráce napříč trhem za zájmy outdooru?
Na určité úrovni už probíhá, v součinnosti s firmami v AVR například v poslední době působí JCDecaux. Na druhou stranu je třeba vidět, že scéna tady stále ještě není úplně usazená a probíhá konkurenční boj. Jsme zkrátka vzdáleni stavu, kdy tu budou tři velcí hráči ovládající 90 % trhu a mající k takové kooperaci prostředky i vůli.
Dočkáme se v dohledné době vstupu takových hráčů?
Ten čas přijde, ale až po další konsolidační vlně. Začínat na deseti procentech tržního podílu prostě není pro globální světové hráče v zemi jako Česká republika lákadlem.


22obr_1218_Pekárek_O.jpg ()
JASNO V BONUSECH A PROVIZĺCH. Jedním z ozdravných kroků pro český outdoor je podle Marka Pekárka uspořádání vztahů s agenturami.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.