Neformální pooly jsou pouze dočasné

23. 2. 2004 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


V ČR se nedávno otevřela diskuse o smyslu mediálních poolů. Co si o této otázce myslíte?
Skutečnost je taková, že celý mediální svět se stále konsoliduje. Obecně se tak síla koncentruje do rukou stále menšího počtu vlastníků a vznikají média s rostoucí silou, což znamená, že jestliže chcete získat přijatelné ceny pro své klienty, musíte mít tuto moc a sílu také.
Otázka je, jak silné páky k tomu využijete, a není to vždy jen otázka peněz. Viděli jsme, že na mnoha trzích se formují různé kluby a sdružení, někdy vcelku neoficiální, které nejsou spojeny stejným vlastníkem. A to se dělo napříč Evropou po několik let. V současnosti však ke vzniku silného nákupního týmu potřebujete stejné vlastníky. Proto jsme v rámci WPP vytvořili Group M, což je velmi transparentní, a můžeme tak mluvit o společné síle.
Můžete zhodnotit situaci v ČR?
Slyšel jsem, že v ČR existují mediální pooly, které nejsou založeny na stejném vlastnictví, ale na neformálních uskupeních. Z pozice médií bych se proto ptal, nakolik jsou tato uskupení reálná a trvalá a jestli k nim přistupovat rovnocenně jako k uskupením, která jsou majetkově opodstatněna. V západní Evropě obecně již nákupní pooly neformálního typu vymizely.
Došlo k tomu díky tlaku zadavatelů, nebo médií?
Částečně tlakem ze strany médií, každá síť se stala součástí jiné velké skupiny a byla pod tlakem, aby udržela s velkými partnery krok. Kooperace, které byly vytvořeny mezi WPP, Omnicomem a Publicisem, postupně mizí, i když na některých trzích ještě existují. Jestli ale budou fungovat ještě za deset let, nikdo neví. Myslím, že je těžké pro agentury, aby zůstávaly spolu, když každá patří do jiné skupiny. Bude proto zajímavé sledovat, jak se tato situace vyvine na českém trhu, protože na základě zahraničních zkušeností lze říci, že je to dočasný stav.
Jak hodnotíte postavení vaší agentury v Evropě ve vztahu k jiným světovým regionům?
Je pravda, že chceme růst díky akvizicím mezinárodních klientů a chceme posilovat postavení v mezinárodním obchodě. Proto je ale nezbytné mít pevnou pozici na americkém trhu, který je klíčem k posílení postavení v Evropě. V současnosti stále více propojujeme prodej mezi Spojenými státy a Evropou a hodně si od toho slibujeme. Mediaedge:cia má více lokálních klientů, a to je proto velká šance ke křížovému prodeji. Možná větší, než mají některé jiné světové sítě. Zaměřujeme se tedy na to přivést klienty z USA do Evropy. Samozřejmě také asijský kontinent je důležitý, kde Čína patří k velmi zajímavým trhům.
Budete chtít něco měnit v ČR?
Myslím, že v ČR máme velmi dobré postavení, výsledky agentury mluví samy za sebe. Samozřejmě že jednotlivé trhy ve středoevropském regionu se od sebe liší, stejně jako jsou mediální trhy v zemích EU odlišné od tržního prostředí, které se v některých východoevropských zemích teprve formuje. Není pochyb o tom, že v ČR můžeme růst díky mezinárodním klientům. Naše postavení u lokálních klientů je velmi silné a rádi bychom přinesli více mezinárodních klientů.
V jiných evropských zemích se snažíme zlepšit další komunikační odvětví ve vztahu k médiím, tedy vyvíjet se více jako komunikační agentura. To znamená odlišné věci na různých trzích. Např. v západní Evropě investujeme hodně do sponzoringu a uvidíme, jak by to mohlo být zajímavé na českém trhu. Chceme tedy růst na základě vztahu s našimi klienty, být více komunikativní v plánování a aktivitách, které nabízíme.
Chcete se tedy více soustředit na mezinárodní klienty?
Pro nás jako pro síť je to velká příležitost. Ze síťového pohledu máme v celosvětovém měřítku zhruba čtvrtinu lokálních klientů, což je ve srovnání s jinými agenturami relativně málo. Pokud chce být agentura silná, musí se opírat o pevnou základnu lokálních klientů. Ale protože vlivem globalizace je obchod stále více mezinárodní, musíme tyto změny reflektovat a rozšířit se o mezinárodní klienty. Je zapotřebí obojího.
Neznamená to ale změnu strategie vaší agentury…
Naši strategii neměníme. Když jsme před dvěma lety vznikli, nastínili jsme dlouhodobou vizi, kterou jsme chtěli rozvíjet. Shodli jsme se, že se chceme vyvíjet jako komunikační partner našich klientů. A to je přesně to, co se dnes snažíme naplňovat. Rádi bychom se ale vyvíjeli i směrem do dalších odvětví, více např. jako poradní agentura pro naše klienty.


26_Grainger_10.jpg ()
Plány. Mediaedge:cia chce podle Dominica Graingera posilovat postavení u mezinárodních klientů.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.