Předvolební kampaně: zatím „dobrý“. To ošklivé odhalí až horká fáze

5. 6. 2017 00:06

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Už to začíná. Andrej Babiš sní o lepším Česku, Bohuslav Sobotka slibuje konec levné práce, Petr Fiala více svobody a Pavel Bělobrádek s Petrem Gazdíkem pod dozorem Filipa Renče běží ruku v ruce vstříc volebnímu úspěchu. Těch zhruba 400 milionů, co mají strany připraveny na volební kampaň, se prostě nějak utratit musí. Bude to jako vždy peklo: mnoho spotů se proslaví spíš svou pitomostí než přesvědčovacími schopnostmi. A u řady billboardů okolo silnic se tak lekneme, že málem nabouráme.

Spousta zastánců ekologie politického marketingu by nejraději přenesla kampaně kompletně na internet a billboardy zakázala. Ale tak jednoduché to není. Někdy i stará média v komunikačním mixu mohou dobře fungovat. Jako právě teď.

Babišovi se billboardy podařilo docela dobře posílit dojem, že sní i o něčem jiném než jen o EET, kontrolním hlášení a dotacích pro Agrofert. Fiala zase dobře vsadil na billboardovou upoutávku na programovou konferenci ODS – ne proto, že by čekal, že konferenci navštíví celá republika, ale posílilo to dojem, že strana vůbec nějaký program má.

Před největší komunikační výzvou jsou nyní asi lidovci a Starostové, kteří vytvářejí zcela novou značku pro volební koalici. Jistě, můžeme se smát dojemnému Renčovu klukovskému klipu, jak vystřiženému z Bylo nás pět, ale účel to plní nakonec celkem dobře – vytváří to dojem o lídrovské dvojici, která táhne za jeden provaz.

Určitě se po volbách bude nejvíce mluvit o rozhodujících momentech ze závěru kampaní, ale nemělo by se zapomínat ani na to, co horké fázi předcházelo – celkem usedlé, ale vlastně také docela slušné rozehřívací kampaně. I to je umění. Strany totiž už bojují o specifický positioning v našich hlavách a jdou na to ještě docela v rukavičkách.

Až po létě začne opravdu ta horká fáze kampaně a spolu s ní očerňování oponentů a nevybíravě prvoplánové tahání občana k hlasovací urně, to teprve uvidíme to ošklivé, co strany dovedou.

A na letní imageové kampaně budeme ještě s láskou vzpomínat…

David Klimeš, hlavní analytik týdeníku Ekonom

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.