Chcete odkazy? Oslovte zákazníky

18. 4. 2017 00:04

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Když něco, tak Allegro, říká tržiště v mezinárodní kampani od DDB Warszawa

Nový mezinárodní komunikační koncept spouští online tržiště Allegro, reaguje na rostoucí poptávku po větší personalizaci.

Reklama
SDG

Odkazy z jiných stránek na váš web vám nepomáhají jen u vyhledávačů, ale mohou fungovat jako samostatný zdroj návštěvnosti, a pokud obsahují vaši značku, podílejí se na budování reputace jen tím, že je uživatel vnímá.

Systematické budování odkazů je jedna z disciplín SEO – pod touto zkratkou se ukrývá optimalizace dohledatelnosti obsahu (dříve se vysvětlovala jako optimalizace pro vyhledávače, od toho se dnes spíše upouští). SEO se dělí na on-page faktory, tedy na to, co se děje přímo na vaší na stránce, a off-page, faktory mimo ni. Jedním z nejdůležitějších off-page faktorů jsou právě zpětné odkazy. „Teprve faktory mimo vaši stránku jsou to, kde se láme chleba,“ uvádí Zdeněk Dvořák, SEO konzultant na volné noze, který se na získávání zpětných odkazů zaměřuje.

Nevýhody tohoto kanálu vidí v tom, že dlouho trvá dostat se ve výsledcích nahoru a jakákoliv změna vyhledávacího algoritmu může vaši firmu zasáhnout. Také se obtížněji plánuje jeho přínos a návratnost investic. Navíc české weby mají dva důležité vyhledávače, Google a Seznam, a oba mají jiná kritéria pro řazení výsledků.

„Proto firmy často směrují investice spíše do PPC reklamy, kde vidí okamžitý efekt,“ vysvětluje.

Nekupujte, riskujete!

Způsobů získávání odkazů je hodně. „Firma může oslovit své kontakty, dodavatele či zákazníky, odběratele blogu,“ upozorňuje Dvořák s tím, že nemusí za odkaz nabízet peníze, ale například konzultaci zdarma.

Překonanou aktivitou je podle něj vytváření takzvaných mikrostránek, které vznikly pouze pro vložení zpětného odkazu na stránku. Pokud totiž Google pozná, že je to obsahová síť, může tyto odkazy devalvovat.

Velmi diskutabilní je také problematika kupování odkazů. Tato aktivita odporuje pravidlům Googlu. Je ale na firmách, zda chtějí jít do rizika. Ale dnes je konkurence tak velká, že některé jsou ochotny ho podstoupit. „Nejjistější způsob úspěchu je najít si co největší spektrum zdrojů odkazů, kdy jejich akvizice nebude protiprávní,“ radí odborník Dvořák.

Důležité je mít o všech odkazech přehled. „Sledujte, zda vámi pracně získaný odkaz nezanikl, a veďte záznamy o historii SEO aktivit,“ doporučuje. Může se to hodit, pokud by došlo k nějaké penalizaci vaší stránky vyhledávačem.

Sedláčkova bunda přinesla e-shopu Atexsport.cz zpětné odkazy z médií. E-shop ji pojmenoval podle režiséra Sedláčka, který převzal státní vyznamenání ve „flísce“.
Foto: Atexsport.cz

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Bude i český sport bez odpadu?

Bude i český sport bez odpadu?

Ty největší sportovní kluby už podléhají povinnému nefinančnímu reportingu, za pár let se to bude týkat i těch menších. Český sport témata ESG zatím spíš míjel. To se ale začíná měnit.