Jakou zkušenost si odnese zákazník z vaší kliniky? Soukromá zdravotnická zařízení by při dosahování obchodních cílů neměla podcenit komunikaci

30. 1. 2017 00:01

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Před lety jsem se v Londýně poprvé setkala s pojmem zákaznická zkušenost (customer experience, CX). Od té doby ji zařazuji do svých projektů, a to zejména na českých soukromých klinikách. Kliniky úspěšných lékařů, jejichž věhlas sahá daleko za hranice republiky, se o klasický marketing dlouho nestaraly. I poté co konkurence zesílila, se na některých marketing prosazuje stále plíživě. Teprve objevují užitečné nástroje, jako je například mystery shopping.

Na jisté klinice se třeba seznamovali s výsledky mezinárodního mystery shoppingu, ze kterých vyšlo, že její komunikace s klientem byla o poznání horší než u zahraničních klinik. Reakce zněla, že poptávka fiktivního zákazníka z řad veřejnosti nebyla formulována „dostatečně odborně“. Špatně: kliniky by měly jednak zlidštit jazyk používaný při komunikaci s laickou veřejností, a už vůbec neočekávat, že potenciální klient ovládá odborné termíny.

Při zavádění zákaznické zkušenosti musíte zmapovat, kde všude spolu komunikují klinika a klient. Zahraniční zájemci například přijíždějí do Česka s plánem osobní návštěvy všech klinik, které si předtím doma našli na internetu. Pokud má klinika nevhodné prostory a její recepční nahlas vysvětluje položky na účtu právě platícímu pacientovi, nemůže se divit, že někteří se po této zkušenosti už nevrátí.

Některé zahraniční kliniky mají marketing tak propracovaný, že se mu česká konkurence bez odpovídajících investic přiblíží jen těžko. Například španělské kliniky asistované reprodukce jsou v komunikaci a akvizici téměř dokonalé a řecké kliniky se jim přibližují neuvěřitelnou rychlostí. To je vidět zejména na zahraničních veletrzích určených pro veřejnost. Pro inspiraci v přístupu k zákazníkovi pak musím rozhodně doporučit Japonsko. Naopak některé ruské kliniky stále věří v marketing dělaný takříkajíc na koleně samotnými lékaři.

Oblast CX je rozsáhlá. Patří do ní například i zaměstnanecký program, který ohodnocuje zaměstnance za to, že přicházejí s nápady, jak zákaznickou zkušenost zlepšit. Patří sem i proces řešení problémů. Ve zdravotnictví je tato oblast o to citlivější, pokud nastane pochybení v léčbě. Ale to už se dostáváme spíše ke krizové komunikaci. Její přípravu by kliniky také neměly podceňovat.

Jana Lunerová, marketingová konzultantka

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.