Content audit není záležitost, kterou zvládnete za dva dny. Měl by všem komunikačním aktivitám předcházet

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Kde ale takový pro svou značku brát- Je to, co komunikujeme na sociálních sítích, opravdu pro cílovou skupinu relevantní? Nejenom tyto otázky mohou klienta poměrně logicky napadnout.

A právě jim s odpověďmi pomůže content audit – propracovaná a detailně strukturovaná analýza, která kombinuje několik různých datových zdrojů, analyzuje obsahové strategie konkurence, chování cílové skupiny v digitálním prostředí a na základě celkových výsledků definuje, která obsahová teritoria by měla být ve středu zájmu značky.

Content audit nicméně není záležitost na dva dny ani by jeho realizace neměla následovat až po zadání komunikačního briefu.

Naopak – měl by všem komunikačním aktivitám předcházet a na jeho základě by teprve brief měl vznikat. Navíc klient musí počítat s tím, že opravdu důkladné a podrobné výsledky získá až po dvouměsíční práci analytiků a obsahových specialistů.

A jen opravdu školený tým dokáže výsledky jednotlivých analýz správně interpretovat a objektivně doporučit další obsahová teritoria značky.

Budoucnost content auditu je z tohoto úhlu zřejmá: pomáhat značkám v záplavě rostoucí komunikace a v neposlední řadě také neustále se objevujících a mizejících nových firem a start-upů definovat si obsahovou linku a tu rozpracovávat do jednotlivých strategií.

Protože jedině integrovaná jednotná komunikace může budovat značku jako takovou.

Z tohoto pohledu je content spíše mediální než kreativní záležitost – i content může totiž být nosičem ROI přístupu, může s sebou nést mediální metriky a také informace o konverzích.

Protože měřitelné výsledky a velice úzká spolupráce s mediálními agenturami jsou to, čím se dají argumentovat produkční náklady, které v případě videocontentu nemusí být úplně nízké.

Obsahový audit tak je víceméně zastřešujícím „kompasem“ pro značku – tak se nebojte podle něj navigovat.

Anna Březinová, ředitelka, Newcast

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.