V second handu nakupují hlavně ženy

31. 10. 2016 00:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

TV Nova je průkopníkem nových trendů

TV Nova mění přístup k audiovizuální produkci. Zelené natáčení se stává standardem přinášejícím ekologické inovace.

Reklama
SDG

Většina internetové populace nakupuje oblečení spíš v běžných obchodech s oděvy, v second handech či internetových bazarech nakoupí občas dvě třetiny a pravidelněji pak zhruba třetina. Typická frekvence nákupu v second handech nebo internetových bazarech je několikrát za rok. Pravidelně je využívají zejména ženy, naopak nejméně často lidé starší 45 let. Většina zákazníků tu nakupuje pro sebe, třetina také pro své děti (hlavně ženy a lidé ve věku 30-44 let). Mladí do 29 let zde pořizují oblečení i pro své sourozence a rodiče. Pořadí priorit při takovém nákupu je kvalita, cena, originalita a nakonec značka. Na originalitě lpí častěji ženy a obyvatelé velkoměst. Více než třetina lidí (39 %) nenakupuje v second handu vůbec (zejména muži). Nejčastěji prostě nechtějí nosit obnošené věci, nemají důvěru v čistotu, původ a u internetových bazarů ani v možnost vrácení zboží, či si zkrátka kupují věci nové, protože si je mohou dovolit. Second handy nejsou moc vyhledávané jako místa výkupu nenošeného oblečení – využívá je jen pět procent lidí. Většina (71 %) takové oděvy ukládá do speciálních kontejnerů a více než polovina je daruje příbuzným či známým. Kontejnerů častěji využívají vysokoškoláci, lidé starší 45 let a ženy. Ženy rovněž oblečení darují a prodávají na internetu, stejně tak mladí do 29 let, kteří si ho častěji i nechávají.

Český národní panel je projekt výzkumných agentur STEM/MARK, NMS Market Research a Nielsen Admosphere, které společně vytvořily jeden z největších výzkumných panelů v Česku. Slouží pro kvalitní a rychlé on-line sběry dat o internetové populaci ČR. Víc informací na www.ceskynarodnipanel.cz.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Známe Agenturu roku! Aplaus patří McCann Prague!

Známe Agenturu roku! Aplaus patří McCann Prague!

Vítězné konfety se po roce opět snášejí na hlavy zástupců McCann Prague. Ti podruhé za sebou ovládli hlavní kategorii soutěže Agentura roku a celkem si ze slavnostního večera odnášejí šest trofejí. Nezávislou agenturou je Boomerang Communication, Nejlepším marketérem Kateřina Harris z řetězce Albert.

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Novou kampaň s historicky největší videoprodukcí spouští Bonami. Jejím hlavním motivem je kontrast mezi nudným „kartonovým“ světem a „osobitým bydlením“, které může být s Bonami dostupné a jednoduché. Kampaň vznikla ve spolupráci s YYY agency a reklamní a filmovou produkcí Nice!.