Michna: Content marketing brzdí v české praxi nedůvěra a netrpělivost

13. 6. 2016 00:06

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Fajn rádio si novým partnerstvím s Enterprise Esports otvírá dveře do gamingu

Fajn rádio z mediální skupiny Media Bohemia se v marketingu dlouhodobě zaměřuje na spolupráci s influencery a tiktokery z různých oblastí. Nyní prostřednictvím Enterprise Esports vstupuje do oblasti esportu a bude oslovovat milovníky gamingu.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Několik brandů se o to vážně pokouší, ale jen málo z nich to opravdu dělá konzistentně. Důvody? Nedůvěra v nový, neproduktový content. Tradiční pojetí reklamního byznysu. Slabá schopnost marketérů přesvědčit vedení. Zaměření na okamžité obchodní výsledky. To jsou ve zkratce limity pro uvedení obsahového marketingu do praxe. Realitou bývá situace, kdy se sice marketérům podaří vedení přesvědčit k nové strategii, ale té je věnován jen zlomek rozpočtu. A následně je vedením firmy marketingová inovace odvržena jako nefungující a neúspěšná. V porovnání s TV reklamou, on-line bannery, OOH a dalšími tradičními reklamními formáty se content marketing může jevit jako zbytečné vyhazování peněz.

Na otázku „A co nám to přineslo?“ je složité skládat argumenty. Aby byla strategie obsahového marketingu dlouhodobě funkční, je třeba se jí věnovat naplno. Zabalit do ní celý marketingový mix a nedělat kompromisy. Co vlastně zahrnuje takový contentový balíček, aby nevypadal jako předražený zajíc v pytli? Obsah představuje esenci značky. Ukazuje její smysl, užitečnou hodnotu a odpověď na otázku, proč vlastně na trhu existuje. Nemusí mluvit napřímo. Naopak. Originálním způsobem objevuje to, čím je značka jiná. Tento exkluzivní a na míru šitý content prostupuje všemi komunikačními kanály. Cílem není primárně prodej. To je obvyklý mýtus. Kvalitní obsah přináší a objevuje nová témata, příběhy, videa, fotky, blogy, komentáře nebo infografiky. Spoluvytváří komunitu spjatou se značkou. Kdo ve špatný okamžik staví prodejní pulty, zboří celou stavbu. Zatím málo firem má v Česku tu trpělivost. Kdo si ale počká, dočká se stavu, kdy jsou výsledky lehce měřitelné se silným potenciálem pro ATL/BTL kampaně, sociální sítě a PR. Navíc autentické a uvěřitelné.

Vladimír Michna, PR manažer, Zuno bank

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení