Kdo pláče naposled, zapláče nakonec nejvíc

22. 8. 2011 00:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

TV Nova je průkopníkem nových trendů

TV Nova mění přístup k audiovizuální produkci. Zelené natáčení se stává standardem přinášejícím ekologické inovace.

Reklama
SDG

Svět mobilních telefonů zaplavily žaloby. V běhu jich jsou desítky a snad každý výrobce žaluje každého. Nejviditelnějším se stal naposledy spor Applu a Samsungu, když americký výrobce dokázal na čas zablokovat prodej jediné relevantní konkurence pro svůj tablet na trhu celé EU. Samsung odpověděl protižalobou kvůli údajnému porušení patentů Applem. Aby toho nebylo málo, pod tlak se v minulých dnech dostal i Google. Jeho operační systém Android rychle získává tržní podíl, ale zároveň se vyrojily spekulace, že právě na něj by se mohly soustředit další žaloby kvůli porušení patentových práv. Odpověď Googlu byla velmi razantní. Převzal mobilní divize americké Motoroly, firmy, která vyvinula vůbec první mobilní telefon na světě a která tudíž vlastní také pěknou řádku patentů. Přijde vám to šílené? Asi nejste sami. Problém je v tom, že v USA lze získat patent i na obecný záměr či ideu. Výrobci se dlouho drželi tichého příměří, jenže nástup Applu trh mobilních telefonů zcela proměnil. Dominantní postavení Nokie je minulostí a na úkor velkých výrobců rostou ti menší. A pokud jde o nastavení nových pravidel, hodí se vše, co umožní získat výhodu. Dá se totiž očekávat, že nové rozdělení trhu zase nějakou dobu vydrží. Anebo také možná ne. Akvizice Motoroly totiž může znamenat pořádné zemětřesení. Až dosud nemohl Google výrobce mobilů nijak ohrozit. To se ale mění. Motorola je pro HTC, Samsung, Sony Ericsson či Huawei přímou konkurencí. A navíc konkurencí s velkou tradicí a (pořád ještě) poměrně silnou značkou zejména na lukrativním americkém trhu. Opravdu vydrží ostatním výrobcům nadšení pro Android? A pokud ne? Kdo zapláče víc? Google, který přijde o zákazníky, nebo výrobci, kteří už mezitím přesvědčili uživatele, že právě Android je tím jediným a nejlepším? Anebo utřeme nos všichni. Výrobci vzájemnými žalobami dosáhnou zákazu prodeje chytrých telefonů na trhu EU, protože všechny porušují nějaký ten patent, a Unie ve své důslednosti zakáže nakupovat tyto přístroje i za hranicemi. Pro další smartphone si tak možná budeme muset zaletět do lidové Číny, kde to s patenty tak vážně neberou. Jen doufejme, že poptávka nezvýší cenu letenek.

Jan Lodl
Burda Praha,([email protected])

 

Výrobci drželi tiché příměří, ale nástup Applu trh mobilních telefonů zcela proměnil.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Známe Agenturu roku! Aplaus patří McCann Prague!

Známe Agenturu roku! Aplaus patří McCann Prague!

Vítězné konfety se po roce opět snášejí na hlavy zástupců McCann Prague. Ti podruhé za sebou ovládli hlavní kategorii soutěže Agentura roku a celkem si ze slavnostního večera odnášejí šest trofejí. Nezávislou agenturou je Boomerang Communication, Nejlepším marketérem Kateřina Harris z řetězce Albert.

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Novou kampaň s historicky největší videoprodukcí spouští Bonami. Jejím hlavním motivem je kontrast mezi nudným „kartonovým“ světem a „osobitým bydlením“, které může být s Bonami dostupné a jednoduché. Kampaň vznikla ve spolupráci s YYY agency a reklamní a filmovou produkcí Nice!.